De ingrediënten van De Magiër

0

Een artikel schrijven over kaart 1 van de tarot bleek een meer dan grote uitdaging te zijn.  Op de een of ander manier had ik grote moeite om een letter op papier te krijgen. Best vreemd voor een kaart die als betekenis onder meer communicatie heeft. De Magiër en ik hadden grote moeite om concreet connectie te leggen.

Mercury en Paris, Donato Creti, 1745
Mercury en Paris, Donato Creti, 1745

Wellicht omdat De Magiër astrologisch verbonden is met de planeet Mercurius ook wel bekend als de boodschapper van de goden. Mercurius als bemiddelaar tussen de goden en mensen staat voor de manier waarop wij als mens in staat zijn connecties te leggen. Van mens naar mens, van feit naar feit, van stad naar stad, enzovoorts. Vanuit die context staat Mercurius symbool voor onder meer communicatie (zowel schriftelijk als mondeling), contact, informatie, handel en verkeer.

Mercurius retrogade

Laat nu net in de periode dat ik dit artikel wilde schrijven, Mercurius retrograde gaan lopen. Mercurius draait zich, vanuit de aarde gezien, 3x per jaar ‘schijnbaar’ om aan de sterrenhemel en het lijkt alsof de planeet zich hierdoor achteruit beweegt. Alles wat van Mercurius afhangt, maakt in die periode een draai. Zo’n periode duurt ongeveer drie weken wordt gekleurd door miscommunicatie, spraakverwarringen, vertragingen, alles loopt stroef en gaat vaak niet zoals gepland. Ook wij lijken ons om te draaien door op veel (gedane) zaken en afspraken terug te komen en meer in ons zelf te keren.

Verbinding leggen

De Magiër, Noa Ikeda
De Magiër, Noa Ikeda

Het Mercuriusbegrip communicatie wordt in de tarot geassocieerd met De Magiër. Als je abstracter kijkt, wordt met taal de ene mens verbonden met de ander. Er wordt een lijn gelegd. Net zoals een weg de ene stad met de andere verbindt. De Magiër staat voor die verbinding. Op de kaart zie je dat heel mooi terug in zijn houding. Een arm uitgestrekt omhoog naar de hemel en de ander uitgestrekt naar de aarde. De twee dimensies op die manier in dialoog brengende.

Als hemel en aarde met elkaar verbonden worden, met elkaar in gesprek gaan, dan ontstaat er chemie. Zoals er ook een chemische reactie ontstaat als twee mensen met elkaar het gesprek aan gaan. De intensiteit van de chemische reactie is afhankelijk van het soort verbinding. Hiervoor gelden scheikundige of alchemistische wetten.

Is een Magiër niet een prachtig beeld voor het spelen en experimenteren met deze chemie? Het is de tovenaar die zijn drankjes mengt en toewerkt naar een speciaal resultaat. Wie de wetten kent en beheerst, heeft meesterschap over het leven. Is dat niet waar alchemisten sinds de oudheid naar streven?

Het goed kunnen mengen van ingrediënten

Op de tafel van De Magiër liggen de symbolen van de vier kleuren van de kleine arcana. Zij symboliseren de elementen die essentieel zijn voor de ontwikkeling op aarde, vuur, water, en lucht. Dat zijn de ingrediënten van De Magiër.

Een ervaren Magiër heeft veel macht. Hij kent de wetten en weet wat de effecten of resultaten van de verschillende verbindingen zijn. Door de juiste woorden op het juiste moment te gebruiken of de juiste dingen met elkaar te verbinden, creëert hij wat hij wil.

De Magiër in ons is de schepper. Wij kunnen ons geluk en ongeluk creëren. Net als een beginnend tovenaar maken we echter ook fouten. Toveren we kikkers in plaats van prinsen. Kunst is om ons te realiseren dat we nog aan het leren en ontdekken zijn en dat stuntelen, geen of verkeerde resultaten boeken bij het leerproces horen. Als de beloofde uitkomst niet is wat je hoopte, dan mist er een ingrediënt of heb je iets te lang door laten koken of ben je een ingrediënt vergeten. Een ervaren Magiër bereikt datgene wat hij voor ogen had!

Positief of negatief

Een positieve Magiër in een kaartlegging kan realiseren wat hij wil. Hij heeft ambitie en weet wat zijn doel is. Hij beschikt over de juiste ingrediënten en weet ze op het juiste moment op de juiste manier bij elkaar te brengen. Belangrijk is om te checken of deze Magiër een hulpbron is voor de vrager of dat deze Magiër uit is op eigen voordeel en de vrager gebruikt om zijn of haar doel te bereiken.

Een negatieve Magiër is als de retrograde Mercurius. Hij is niet in staat om de juiste formule te vinden, waardoor het gewenste resultaat uitblijft. Hij mag terug naar de tafel, zijn doel en zijn formule onderzoeken en kijken wat de missing link is. Experimenteren, oefenen en opnieuw herhalen net zolang totdat hij dit specifiek thema in zijn vingers heeft.

Gebruikte afbeeldingen: Mercurius uit De sphaera mundi, De Magiër van Noa Ikeda en het schilderij Mercury en Paris (1745) van Donato Creti.

Bewaren

Bewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here