“Doe wat je leuk vindt en het geld volgt!”

0

Na een eerste kennismaking met de tarot, was Erik C Dunne direct verslaafd. Hij is opgeleid als vormgever en het was voor hem dan ook een logische stap om een eigen tarotdeck te ontwerpen: de Tarot Illuminati. Erik vraagt zich hardop af, waarom er – in deze tijd – niet meer aandacht is voor de vormgever van een deck.

Kennismaking met de kaarten

“Ik kwam voor het eerst in aanraking met tarotkaarten toen ik, zo’n 27 jaar geleden, een kleine new age winkel binnenliep. Het lag aan een straat met verschillende interessante winkels en kunstgaleries. Ik hoopte tegen wat bijzondere spullen aan te lopen. Op het moment dat ik de winkel binnen liep, was de eigenaar net bezig met een tarotlegging voor een klant.

In de winkel hing de geur van wierook en er was Keltische muziek te horen. Ik was erg onder de indruk van de overgang van de drukke straat, met de geluiden van de maatschappij, naar de rust die hing in de winkel. Het leek alsof de tijd stil stond. Ik deed net alsof ik in de winkel aan het sneupen was, maar luisterde ondertussen mee met de tarotlezing. Ik moet zeggen, dat ik gelijk verkocht was. Ik bleef net zo lang in de winkel, totdat hij klaar was met zijn duiding. Ik stelde mij daarna voor aan de eigenaar van de winkel en we zijn, nu inmiddels 27 jaar later, nog steeds goede vrienden.

homeschooling
Afbeelding uit het kinderboek The Remarkable Princess.

Ik was overweldigd door de verschillende soorten decks. In iedere stijl denkbaar, waarbij verschillende culturen en tijdsperiodes zichtbaar zijn. Als kunstenaar was ik niet alleen onder de indruk; ik was daadwerkelijk direct verslaafd. Ik heb de afgelopen jaren veel decks verzameld en ik waardeer elk deck. Als ik op dit moment een favoriet moet noemen, dan kies ik de Medieval Scapini tarot. Scapini’s ingewikkelde schilderijen laten de pracht van de Italiaanse renaissance zien. De weelderige en barokke stijl sluit erg aan bij mijn eigen aanleg en gevoeligheden. Maar daarnaast zijn er andere decks die mij aanspreken: The Aquarian, The Crystal, Rider-Waite Smith (natuurlijk), Robin Wood…”

Kaarten in het dagelijkse leven

“Het is grappig, maar ik deel de mensen die ik ontmoet in naar tarotkaarten. Ik heb geregeld dat ik denk: ‘oh, zij is de Koningin van Staven, zoals ze zich gedraagt’, ‘hij gedraagt zich wel erg als de Schildknaap van Pentakels’ of ‘jammer dat zij in een situatie als de 10 van Staven zit’. Dit spreek ik natuurlijk niet hardop uit. Het is meer een innerlijke dialoog.

Ik leg ook kaarten als ik mij in een situatie bevind, waarin ik geen duidelijke richting heb. De kaarten helpen mijn dan om het van verschillende kanten te bekijken, waardoor ik de mogelijkheid krijg om een keuze te maken. Zo besefte ik mij laatst, dat ik mij op een kruispunt bevond. Enthousiast door het succes van mijn Tarot Illuminati en gefrustreerd en verveeld door mijn dagelijkse werk. Er moest wat veranderen. Ik vroeg de kaarten om raad en het bericht was duidelijk: ‘doe waar je van houdt en het geld volgt’. Ik besloot direct te stoppen met mijn werk en mij volledig te richten op mijn volgende deck. Iets wat ik niet ervaar als werk, maar als een passie. De tarot heeft mij alles gebracht wat ik nodig heb en zal dit blijven doen, zolang ik mijn tijd en liefde blijf bijdragen aan de tarotkunst. Ik ben hier erg dankbaar voor.”

Zelf een tarotdeck ontwerpen

“Ik wist eigenlijk direct dat ik een eigen deck wilde ontwerpen. Mijn achtergrond in vormgeving speelde hierbij een grote rol. Ik heb de afgelopen jaren veel decks verzameld, die ik allemaal erg waardeer. Ik was alleen nooit echt 100% tevreden. De enige oplossing die ik zag, was om een deck voor mijzelf te ontwerpen. De Tarot Illuminati begon als een persoonlijke reis naar een, voor mij, perfect deck. Later werd ik uitgedaagd om het deck te publiceren en te delen met de wereld. Ik ben erg blij dat ik dit gedaan heb.

Tarot Illuminatie, Koningin van ZwaardenMijn reis begon met het ontwerpen met de Koningin van Zwaarden. De afgelopen jaren ben ik steeds opnieuw begonnen met het ontwerpen van een eigen deck. Iedere keer kwam ik er steeds niet aan toe om door te pakken. Ik begon alleen wel steeds met de Koningin van Zwaarden. Ik voel mij sterk met haar verbonden. In mijn tarotdeck heb ik haar ontwerpen naar Elizabeth de Eerste, een van de meest interessante personen uit de geschiedenis. Toen ik nog een kind was, heb ik mij erg in haar verdiept. Het voelde dan ook erg natuurlijk om haar Koningin van Zwaarden te maken in mijn deck. Ze was een denker, een taalwonder, erg georganiseerd en zeer onafhankelijk.

Op deze manier is elke kaart een weerspiegeling van een zeer spirituele reis, die ik heb ondernomen en daardoor doordrenkt is met deze energie. Ik volgde bij het ontwerpen de uitgangspunten van de Rider-Waite Smith, omdat dit het systeem is wat ik de afgelopen jaren geleerd heb. Ik heb het geprobeerd te eren door er mijn eigen artistieke interpretaties en ervaringen aan toe te voegen. Ik heb mij bij het ontwerpen van de kleine arcana gebaseerd op mijn reizen naar verschillende gebieden in de wereld, zoals Perzië en het Oosten. Daarnaast vind je natuurlijk de invloed van het Elizabethaanse tijdperk goed terug op de kaarten.”

Tip voor de beginner

“Start met het Rider-Waite tarot deck. Als je meer weet van de symboliek, dan kun je eenvoudig overstappen naar elk ander deck. De afbeeldingen van de Rider-Waite zijn eenvoudig te begrijpen, waardoor je later gebruik kunt maken van een deck met meer details en informatie.”

Tip voor de professional

“Doe wat je leuk vindt en het geld volgt! Net als met al het andere, geldt ook hierbij dat het hebben van een echte passie voor wat je doet, wordt vertaalt in een comfortabel inkomen. Het universum heeft een manier om je te compenseren voor je investeringen van oprechtheid en liefde.”

Graag meer aandacht voor

“In de tarotwereld mag wel wat meer aandacht gaan naar de ontwerper. Ik heb mij altijd afgevraagd, waarom de schrijver altijd eerst wordt genoemd bij een deck en de ontwerper als tweede. Dit was in het verleden de norm, maar wat is een tarotdeck zonder vormgever? Tarot baseert zich op afbeeldingen en illustraties en zonder dit, houd je alleen teksten op witte kaartjes over.”

 Afbeeldingen: Homeschooling & Forgotten goddess (achtergrond) via Photoshopcreative, foto Erik en afbeelding Koningin van Zwaarden via Erik C Dunne.

Bewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here