Waarzeggerij met de Gypsy Witch kaarten

0

Er is niet veel bekend over de oorsprong van de Gypsy Witch Fortune Telling speelkaarten. Wat we wel weten is dat het een orakeldeck is, dat bij de Petit Lenormand traditie hoort. Misschien heeft de Gypsy Witch wel dezelfde oorsprong als waar de ontwerpen van de Petit Lenormand op zijn gebaseerd. In ieder geval is duidelijk dat beide kaartenspellen een relatie hebben.

De Gypsy Witch kaarten zijn gestructureerd als een standaard kaartenspel: 52 speelkaarten, een standaard jokerkaart, en twee extra jokerkaarten (rood en zwart).Elk van de 52 kaarten is op zich een standaard speelkaart. In dit deck zien we ook de bekende indeling: schoppen, laveren, harten en ruiten. Elk met de standaard genummerde kaarten, van aas tot tien, en drie hofkaarten (boer, vrouw en koning). Als je er zo naar kijkt, kun je deze kaarten ook gewoon gebruiken voor standaard kaartenspelletjes. Daarnaast leent de Gypsy Witch zich ook uitstekend voor waarzeggerij.

Er zijn twee kaarten die zich onderscheiden van de rest. Dit zijn de kaarten #18 – de Vrouw en #19 – de Man. Wanneer we een kaartlegging uitvoeren, kiezen we voor een van deze kaarten als vertegenwoordiger van de vragensteller. Dat wordt de persoonskaart.

Positieve en negatieve kaarten

De Liefde
De Liefde

Sommige kaarten kunnen worden beschouwd als positief of geluk. Andere kaarten hebben een negatievere betekenis. De kaarten oefenen hun, positieve of negatieve, invloed uit op omliggende kaarten en zelfs op de hele spread.

Het is interessant om te zien welke kaarten kan als positief of negatief worden beschouwd, omdat positieve kaarten de negatieve invloed van de negatieve kaarten in een kaartenlegging kunnen afzwakken. Een positieve kaart kan hierdoor negatief worden, afhankelijk van de positie. Als de Boom bijvoorbeeld vlakbij de persoonskaart ligt, duidt dat op gezondheidsproblemen (negatief). Ligt de Boom ver weg, dan is de gezondheid geen probleem (positief).

Positieve kaarten kunnen duiden op geluk of fortuin. Ze brengen op een bepaalde manier geluk. In de traditionele betekenis van de waarzeggerij staat fortuin niet voor een hoeveelheid geld, maar voor fortuinlijk. De goede en slechte dingen die mensen overkomen.

De volgende kaarten hebben een positieve betekenis:
De Zon, de Maan, het Huis, De Sleutel, het Boeket van bloemen, het Varken, de Kinderen, de Ridder, de Brief, het Schip, de Vis, de Lelies, de Ring, de Handen, het Park, de Hond, het Anker, de Wegen, het Klaverblad, de Ster, de Toren, de Vlammen, het Hart, de Wijn, de Rozen, de Liefde, de Orde, de Bruid, het Oog, de Beer en de Herder. Het Varken en de Vlammen zijn hiervan het meest positief.

De Vos
De Vos

De ongelukkige of negatieve kaarten zijn:
De Boom, de Doodskist, de Zeis, de Vogels, de Vos, de Slang, de Wolken (meest negatieve kaart), De muis, de Staaf, de Berg, de Kat, de Degens, de Bliksem, de Gebroken spiegel en de Leeuw.

Dan zijn er nog de neutrale kaarten, omdat hun waarde uitsluitend afhangt van de omliggende kaarten. Zij zijn zelf niet positief of negatief: de Ooievaar, de man, de vrouw, het Boek en de Spoorweg.

Zoals je hierboven kunt zien, zijn er meer positieve dan negatieve kaarten in het deck. Dit staat dus haaks op de uitspraken van sommige mensen, dat het Gypsy Witch kaartspel overwegend negatief is.

De kaarten gebruiken

De Zeis
De Zeis

De regels zijn vrij eenvoudig te leren. Er echt goed mee leren werken, kost tijd. Je moet je comfortabel gaan voelen bij het lezen van de kaarten voor jezelf en voor anderen. De kaarten die in een legging terecht komen, geven antwoorden op een specifieke vraag of geven een beeld van de stand van zaken in het leven van een persoon.

Het lezen van kaarten komt wel een beetje overeen met het bakken van een brood. We hebben verschillende ingredi├źnten die we door elkaar heen moeten mengen. Het eindproduct is heel anders dan de afzonderlijke producten waar je mee begint. Bij het lezen van kaarten, gaat het om het combineren van verschillende kaarten. De kaarten hebben invloed op elkaar, waardoor de betekenissen veranderen. Het lezen van afzonderlijke kaarten, heeft dus niet zo veel zin.

De principes

De Orde
De Orde

Bij het duiden de kaarten kun je overal beginnen. Je moet alleen wel een paar principes in acht nemen, ongeacht welke kaartlegging je gebruikt.

  • Het principe van afstand: de betekenis van een kaart kan veranderen op basis van de afstand tot sommige andere kaarten.
  • Het principe van aangrenzende kaarten: de betekenis van de kaart kan veranderen door de aangrenzende kaarten.
  • Het principe van de relatieve locatie: de betekenis van de kaart kan afhangen van de plaats van andere kaarten.
  • Het principe van de gestelde vraag: de betekenis van de kaart is afhankelijk van de vraag.
  • Het principe van verwante thema’s: kaarten met soortgelijke thema’s moeten gezamenlijk worden ge├»nterpreteerd.
  • Het principe van versterkende kaarten: de betekenis van een kaart kan een onderdeel worden van een andere kaart. Op deze manier wordt informatie toegevoegd, of weggenomen.

 

Bewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here