“Ik wilde het gebruik van de kaarten versimpelen”

0

 J.r. Rivera is een van de opkomende talenten in de tarotwereld. Halverwege 20, al meer dan 10 jaar ervaring met de tarot en eind december verschijnt zijn eerste tarotdeck. Voor dit fantasievolle en zeer kleurrijke tarotdeck heeft hij samengewerkt met ontwerpster Jasmine Becket-Griffith. Zijn streven is om een tarotdeck te maken waar iedereen mee kan werken. Of dit gelukt is, wordt eind dit jaar duidelijk.

Kennismaking met de kaarten

“Het begon allemaal met mijn eerste voorspellende ervaring. Mijn moeder bracht mij en de andere kinderen uit ons gezin naar school. Het verkeersongeval heb ik twee maal gezien: de eerste keer in een droom en daarna toen het ons overkwam. Op dat moment was ik 12 jaar oud. Ik had het al aan mijn moeder verteld en ook dat ik niet in de auto wilde stappen, waarop ze me vertelde dat er niets zou gebeuren. Ik stapte in met de wetenschap dat het toch zou gebeuren. Na dit voorval adviseerde mijn oma mijn moeder om mij een tarotdeck te geven om als leidraad te gebruiken. En zo kreeg ik mijn eerste set tarotkaarten op mijn 13e.

Hoe ik de tarotkaarten moest lezen wist ik niet en ik had ook geen mentor om het me te leren. Wat ik me herinner is dat als ik mijn kaarten gebruikte, ik er eentje inkeek waarna ik dingen in mijn hoofd begon te zien. Toen ik bijvoorbeeld Zwaarden 3 voor me had, zag ik een vrouw die een hartaanval kreeg. In De Ster zag ik iemand die probeerde zijn weg naar huis te vinden. Bij elke kaart voelde ik ook een sensatie. Bij Bekers 4 was dat bijvoorbeeld verveeldheid en rusteloosheid, terwijl ik me bij Zwaarden 9 vastgebonden voelde en niet in staat om te bewegen. Dat was eerst nogal griezelig!”

Kaarten in het dagelijkse leven

“Meestal gebruik ik mijn kaarten om te mediteren. Daarnaast helpen ze me ook om een ander inzicht in dingen te verwerven. Als ik iets niet goed begrijp, teken ik een aantal kaarten na tot ik een helder beeld krijg. Ook gebruik ik de kaarten om dingen uit mijn geheugen naar boven te halen. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar dit zijn mijn voornaamste redenen om met de kaarten te werken. Ook kaarten leggen om contact te krijgen met overgegane zielen om te horen of ze iets te delen hebben, is iets wat ik doe.

Er zijn me vele leggingen bijgebleven, een daarvan heeft bijzonder veel indruk op me gemaakt. Het was toen ik de dood van een dierbare probeerde op te lossen. De dingen die de pers niet ter ore kwamen maar wel voor mijn geestesoog verschenen, hield ik voor me. Ik durfde ze niet met anderen te delen. Ongeveer acht maanden later begonnen de dingen die ik had gezien zich te manifesteren. Om een lang verhaal kort te maken, het overlijden was geen ongeluk, maar gepland door een groep mensen. Dit is iets dat ik nooit zal vergeten.

Het lezen van tarotkaarten heeft me geholpen om mijn ogen te openen en dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Het heeft me mezelf over mijn innerlijke droefheid heen helpen zetten en mijn pogingen om problemen op te lossen die niet oplosbaar zijn. Elke keer als ik me verdrietig of moedeloos voel, wend ik me tot mijn kaarten om mijn stemming te verbeteren. Ook helpt het me, zoals ik al vertelde, om contact te houden met de zielen die zijn overgegaan of die hulp nodig hebben om te gaan. Op die manier helpen ze me om mijn gaven voor empathie en mediumschap te ontwikkelen.”

Etteilla Tarot
Etteilla Tarot

Favoriete kaarten

“Mijn favoriete deck is het Etteilla Tarot. Het is een deck waaraan geen begin of einde zit voor wat betreft het gebruik ervan: je duikt er gewoon in. Mijn grote liefde is echter mijn eerste set kaarten, een cadeau van mijn moeder en oma. Dit was een Spaanse versie en replica van het Franse Etteilla Tarot. Ook gebruik ik het Rider Waite Smith Tarot, maar mijn passie ligt echt bij het Etteilla Tarot. Mijn meest geliefde kaarten zijn die van De Dood en De Duivel. Iemand die geen kennis heeft van tarot zal er misschien bang voor zijn en niet weten wat de werkelijke betekenissen zijn. Dat is de schoonheid van deze twee kaarten, ze lijken afschuwelijk en slecht gezind, maar in realiteit hebben ze veel meer diepte en spirituele betekenis.”

Beautiful Creatures Tarot

“De Beautiful Creatures Tarot besloot ik te maken toen ik mijn kennis van tarot nuttig wilde gebruiken. En ook omdat ik fan ben van de kunst en de orakelkaarten van Jasmine Becket-Griffith. Het voelde alsof het tijd was dat er een tarotdeck kwam dat mensen van alle leeftijden zou aanspreken. Ook een beginneling moest ermee uit de voeten kunnen. Ook wilde ik het gebruik van de kaarten en ze leren leggen versimpelen. Ik wilde een tarotdeck dat zo makkelijk te begrijpen en gebruiken zou zijn, dat het iedereen zou aanspreken.

Jasmine Becket-Griffith
Jasmine Becket-Griffith

Er zitten enkele geheimpjes in het deck verwerkt. Zo is er een uitgebreide variatie aan karakters waarbij mensen hun heil kunnen zoeken, maar ik kan nog niet verklappen welke dat zijn. Er zal in elk geval voor iedereen wat wils zijn. De hofkaarten zijn heel anders in gebruik en zullen daarom makkelijker zijn om te leren en te gebruiken.

De Beautiful Creatures Tarot maakt geen onderscheid tussen man of vrouw, oud of jong, homo of hetero. Het maakt niet uit wie de legger is. Het deck omarmt en respecteert ieder mens op deze wereld. Het is uiteindelijk een kaartspel voor iedereen, we zijn allemaal Mooie Wezens, of we ons dat realiseren en accepteren, of niet. Maar de kern en het werkelijk speciale aan dit tarot deck is dat iedereen zich verwant kan voelen aan een of meer van de karakters via de lichamelijke of persoonlijke eigenschappen.

Na de uiteindelijke selectie ben ik begonnen met het schrijven van het begeleidende boek. Dat heeft me drie maanden en twee weken gekost en toen ik het af had verloor ik, waarschijnlijk door ingrijpen van hogerhand, de USB-stick waarop ik alles had opgeslagen. Al mijn nijvere arbeid was verdwenen! Ik wist niet wat ik moest doen. Totdat ik een stem hoorde die me vertelde dat ik op mijn reserve-stick moest kijken, waar ik aantekeningen, kladjes en ontwerpen voor het boek vond. Dat materiaal gebruikte ik om uiteindelijk meer dan de helft van het boek te herschrijven, waarvan ik geloofde dat het mooier en veel beter was dan de eerdere versie.

Het creatieve proces duurde ongeveer twee jaar, in die tijd is het deck samengesteld en is er een uitgever gevonden. Eigenlijk zou het een orakelspel van 78 kaarten worden, maar op het laatste moment besloot ik er toch een tarot deck van te maken. Daarvoor ben ik door Jasmine’s portfolio gegaan om beelden te verzamelen waarvan ik vond dat ze redelijkerwijs de elementen van tarot bevatten. Ik heb duizenden dingen veranderd en vervangen, want ik wilde de plaatjes gebruiken waarbij ik werkelijk een gevoel had en waarmee ik me verbonden voelde.

bct-valentine-dragon
valentine dragon gothic fairy

De ontwerpen zijn speciaal voor dit deck gemaakt. Ik ben altijd gek geweest op Jasmine’s stijl en ik houd van de tedere, haast onweerstaanbare uitstraling ervan. Ik wilde kunst die makkelijk op het oog van de lezer zou liggen en ik wilde geen plaatjes waarin teveel dingen krampachtig bij elkaar gepropt zijn. Dat leidt de lezer af en brengt verwarring. De ontwerpen van Jasmine zijn aantrekkelijk voor zowel jong als oud.”

Tips voor de beginner

“Voor degene die beginnen met het leren en gebruiken van tarot, zijn er drie dingen die ze moeten weten en altijd in gedachten moeten houden. Als eerste: oefening baart kunst. Blijf oefenen totdat het goed gaat. Daarnaast moet je accepteren dat je fouten maakt. Iedereen vergist zich wel eens en niemand is perfect. Het is alleen een test voor iemand om te laten zien of hij ergens goed in wil worden. Ten derde is het belangrijk om vertrouwen te blijven houden. Als je ergens succesvol in wilt zijn, geef dan nooit op en verlies je geloof in jezelf niet. Een aanvullende tip voor een beginneling is om je vorderingen op te schrijven. Beschrijf alles wat je denkt en voelt bij elke kaart. Werk samen met andere kaartleggers en leer van elkaar. Leg de kaarten voor naaste vrienden en familie of zelfs voor vreemden. Voel je nooit ongemakkelijk of beschaamd door een legging die uiteindelijk anders uitkwam. Leg ook altijd uit aan degene voor wie je de kaarten leest, dat dit nieuw voor je is en dat je er graag van leert. En het allerbelangrijkst is dat je je nooit laat dwingen de kaarten op een bepaalde manier te leggen. Er is geen goed of fout in het lezen van tarot, net zoals er geen goed of fout is de hoe je je eigen geloof belijdt.”

Tips voor de professional

“Een professionele tarotlezer hoort altijd professioneel te blijven. Als je het gevoel hebt dat iemand misbruik maakt van jouw leggingen, neem dan afstand van deze persoon. Je bent niemands persoonlijke werktuig en er mag niet worden geprofiteerd van jouw gaven en krachten. Doe jezelf nooit tekort. Je hebt er lang en hard aan gewerkt en bent van ver gekomen om zo goed te zijn als je nu bent. Jouw tijd is kostbaar. Daarnaast is het goed om nooit op te scheppen over het feit dat je kaarten legt en hoe goed je dat doet. Niet iedereen zal je daardoor serieus nemen en ook niet iedereen gelooft in de kracht van tarot. En natuurlijk is vertrouwelijkheid belangrijk. Houd dat wat je cliënten vertellen voor je. Je zou het zelf ook niet waarderen als anderen zouden praten over jouw persoonlijke problemen.”

Graag meer aandacht voor…

“Volgens mij is er in de wereld van tarot of in de tarotgemeenschap alom aandacht voor iedereen die ermee bezig is. Maar in de meeste gevallen wordt er te weinig aandacht besteed aan nieuwe schrijvers en illustratoren die zichzelf bekend willen maken. Meestal werken grote schrijvers en illustratoren liever samen met andere grootheden. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar waarom zou niet ook een opkomend talent een kans verdienen? Gelukkig zijn er verschillende bekende auteurs en kunstenaars die met nieuwkomers willen werken. Ik ben gelukkig en gezegend met de samenwerking met Jasmine Becket-Griffith en ook met Barbara Moore die het voorwoord voor me schreef. Mooier dan dit kan het niet worden.”

Afbeeldingen: kunst achtergrond en valentine dragon gothic fairy gemaakt door Jasmine Becket-Griffith.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here