Tarot Illuminati

0

Eerder dit jaar stuiterde de tarotwereld. Vormgever Erik C. Dunne presenteerde – eindelijk – zijn Tarot Illuminati. En het deck bleek spraakmakend. Mensen zijn er of lyrisch over, of vinden het maar niets; een tussenweg schijnt niet te bestaan. Sociale media puilen inmiddels uit van de reacties en meningen. In deze tijd van vluchtige aandacht is dit een bijzondere opgave. Een recensie van hét bling-bling tarotdeck van 2013 is dan hier wel op z’n plaats.

Oorsprong

In zijn zoektocht naar het ultieme tarotdeck besloot vormgever Erik C. Dunne dat het tijd was om Photoshop maar eens op te starten. De eerste kaart die het licht zag, was de Koningin van Zwaarden. De Elizabethaanse periode fascineert Erik enorm en het was voor hem dan ook niet meer dan normaal om Elizabeth de Eerste als inspiratiebron te gebruiken voor zijn Zwaarden koningin.

Prinses van Zwaarden
Prinses van Zwaarden

Van elke kaart is eerst een basisontwerp gemaakt om de richting voor de uitwerking aan te geven. Erik heeft voor het ontwerpen van zijn deck vooral digitale technieken gebruikt. Afbeeldingen werden bewerkt en samengevoegd, zodat uiteindelijk elke kaart een collage van beelden werd.

Voor bepaalde kaarten heeft hij modellen gebruikt om een goede basis te hebben voor de lichaamshouding. Op het moment dat de kaarten klaar waren, was het oorspronkelijke model helemaal verdwenen. In enkele kaarten in het deck zitten belangrijke mensen uit zijn leven verwerkt. Zo heeft hij schrijfster Kim Huggens bewerkt tot Prinses van Zwaarden. Kim Huggens sprong in de bres, toen zijn oorspronkelijke schrijver niet meer beschikbaar was. Kim heeft al een groot aantal boeken op haar naam staan en was voor Erik de juiste match.

Hijzelf komt voor op de kaart van Bekers 5. Op het moment dat hij aan deze kaart begon te werken, verloor hij een goede vriend. De kaart hielp hem het verdriet te verwerken.

Details

In elke kaart van de Tarot Illuminati zit veel details. Enorm veel. In het bijgeleverde boek schrijft Kim Huggens: “Tarotkaarten staan bol van de symbolen, maar ze kunnen eenvoudig over het hoofd worden gezien bij overweldigende afbeeldingen. In de Tarot Illuminati is elk detail belangrijk, elke scène is een rijk en weelderig geheel van kleur, actie, uitdrukkingen en natuur.”

Dit is de reden dat het deck zowel beroemd als berucht is. Je houdt van de vele details, of niet.

Verlichting

Pas op het moment dat hij besloot het deck te publiceren, werd het tijd om over een naam na te denken. In een moment van nachtelijke inspiratie kreeg hij een ingeving: ‘Tarot Illuminati‘. De naam had niets te maken met geheime genootschappen of boeken van Dan Brown, maar sluit aan bij de visie van de ontwerper dat de tarot in de basis een zoektocht is naar het verkrijgen van helderheid (illumination) of openbaring.

Licht is ook waar het allemaal om draait in dit deck: illumination, verhelderen en verlichten. Een aansprekend marketingconcept. De naam is hier natuurlijk het duidelijkste voorbeeld van, maar ook in het boek lees je geregeld over het verlichten door de zon, maan of de lantaren van de Heremiet. In het boek staan verschillende leggingen die te maken hebben met licht: de zon (verleden), maan (heden) en ster (toekomst) legging; de legging van de planeten; de legging van het licht van de lantaren; de opkomende zon legging.

De grote arcana wordt gepresenteerd als het ontstaan van het licht: de reis van de dwaas, als reis van de ziel naar verlichting. De kleine arcana belicht vooral het wereldse door aan elk element een specifieke groep of tijdperk te hangen. De Staven hebben een Perzisch thema en de Pentakels een Aziatisch. Bij de Zwaarden is de Elizabethaanse invloed goed te herkennen en voor de Bekers is een fantasievolk als inspiratiebron gebruikt.

Volgende tarotdeck

Erik en Kim werken op dit moment aan een opvolger van de Tarot Illuminati. Het wordt een deck dat onder andere geïnspireerd is op de verhalen en cultuur uit de Sumeriaanse literatuur. Dit vergt nogal wat studie van de oude symboliek. Wanneer het deck verschijnt, is nu nog niet bekend.

Voorbeelden van kaarten

De Dwaas
De Dwaas
De Duivel
De Duivel
De Dood
De Dood
De Wereld
De Wereld
Aas van Pentakels
Aas van Pentakels
Staven 6
Staven 6
Zwaarden 5
Zwaarden 5
Koning van Bekers
Koning van Bekers

Gebruikte afbeeldingen: kaarten van de Tarot Illuminati (door Erik C. Dunne).

 

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here