Nieuw gereedschap met oude handgrepen

0

Bij Tarot Systeem Opstellingen komt de dynamiek van systemisch werk samen met de wijsheid van het lichaam en de oeroude inzichten van de tarot. Het helpt om meer inzicht te krijgen bij ingewikkelde situaties.

tso_flowtreesmal
Flowtree TSO, Christa Wiersma

Ik ontwikkelde Tarot Systeem Opstellingen (TSO) in individuele sessies en begeleidde workshops met kleine en grote groepen tarotisten en systeemopstellers. De kenmerken: geen vast patroon, het lichaam als controlegereedschap, de vrager doet het werk zelf, er wordt lang geschoven met ‘gesloten’ kaarten en als laatste bijzonderheid – naast analyse geeft zo’n TSO ook nog eens ruimte om blokkades op te heffen, zodat de energie weer vrij kan stromen.

Dat het werkt, is eigenlijk niet zo gek. Natuurlijk: tarot werkt. En voor wie nog nooit te maken heeft gehad met systeemopstellingen, beter bekend als familie-opstellingen, een techniek die door psycholoog Bert Hellinger bekend werd gemaakt in Europa: dat werkt ook.

Systeem Opstellingen en tarot

Een keer een opstelling meemaken is de beste manier om daarvan overtuigd te raken, maar ik geef even een korte samenvatting:

Een systeemopstelling is een wonderbaarlijke manier om snel te ontdekken wat er mis is in een ingewikkelde situatie, waar meerdere mensen of thema’s een rol van belang in spelen. Met een opstelling wordt duidelijk hoe ze elkaar beïnvloeden, welke kwaliteiten en ontwikkelingen daarmee in de verdrukking komen en zelfs hoe die weer kunnen worden vrijgemaakt om zich naar hartenlust verder te ontwikkelen.  Voor een systeemopstelling wordt vaak een groep mensen ingeschakeld. Elk van deze mensen kan gevraagd worden om voor een familielid of thema (geld, seks, baan, huis, gezondheid, partner, verlangen, angst, kortom ‘the usual suspects’ bij zelfonderzoek) te staan. Door goed waar te nemen hoe deze onderling op elkaar reageren en ze met elkaar te laten ‘spreken’, volgt vrijwel altijd inzicht en opluchting voor de vrager.

Het valt niet altijd mee om een stevige groep bereidwillige mensen bij elkaar te krijgen voor zo’n intensieve en vaak emotionele sessie. Maar wie erkent dat elke tarotkaart een eigen persoonlijkheid is, heeft altijd 78 of 80 representanten bij de hand. Dit is de kern van Tarot Systeem Opstellingen (TSO).

Ik, Seks, Werk en Geld

Een TSO start, net als elke andere vorm van zelfonderzoek onder begeleiding, met het vaststellen van de juiste vraag. De vrager vertelt. De begeleider helpt met vragen en samenvattingen om uit het hele verhaal maximaal vier grootheden (personen of thema’s) van belang te plukken. Deze worden in overleg vastgesteld en ‘Ik’ is er altijd eentje van, want de vrager stelt ook zichzelf op.

The Druid Craft Tarot
The Druid Craft Tarot

Nu worden de kaarten, uit een lekker beeldend deck, als ‘vertegenwoordigers’ een voor een met zorg en aandacht gesloten ‘op de goede plek’ op de tafel gelegd. De Druid Craft Tarot is hier erg geschikt voor. De ‘Ik-kaart’ is altijd het startpunt. Voordat de opstelling werkelijk van start gaat, checkt de begeleider of de vrager voldoende lichaamsbewustzijn heeft. Dat kan door, rustig aangekondigd, de Ik-kaart even op een heel andere plek te leggen. Hier komt vrijwel altijd een reactie op van de vrager (“Neeeee! Ik word er helemaal duizelig van als je Ik zo ver weg legt!”) en het lichaamsbewustzijn is met zo’n plaagstootje goed gewekt.

Bij elke nieuwe kaart die – altijd gesloten – wordt toegevoegd, wordt steeds het lichaamsbewustzijn ingezet om de geest gefocust te houden en om te controleren of de onderlinge dynamiek van de losse elementen elkaar krachtiger of zwakker maken. ‘Hoe is het voor Ik dat Seks er bij is gekomen? Waar voel je dat in je lichaam? Heeft Seks belangstelling voor Ik? Ontstaat er ergens een neiging tot bewegen? En wat is nu de juiste plek om de kaart Werk toe te voegen? Hoe reageert Ik? Hoe reageert Seks? Wat heeft Ik nu nodig? Pak eens een kaart ter ondersteuning en leg die eens op de juiste plek? Is dit beter of slechter? Waar voel je dat in je lichaam?’ Dat zijn de vragen waar de begeleider in alle rust de vrager mee helpt om tot inzicht te komen over het boeiende samenspel van grootheden in het persoonlijk leven.

Kaarten omdraaien

Als de vijf gesloten kaarten op tafel liggen op de juiste plek is er meestal al heel veel energetisch werk gebeurd. Soms geeft het patroon dat is ontstaan aanleiding om nog een extra kaart neer te leggen: een Mr. X kaart, een “?” of een Focuspunt. ‘Hee, alle kaarten zijn gericht op hetzelfde punt. Leg daar eens een kaart neer?’ Vaak geeft het ‘blind’ afmaken van een patroon een gevoel van rust, compleetheid. ‘Nu is het klaar,’ weet de vrager dan ook zelf.

Pas dan is het tijd om de kaarten te keren in dezelfde volgorde als waarin ze ter tafel zijn gekomen. Laat daarbij bij voorkeur het plaatje z’n werk doen: ‘Wat zie je? Welk aspect daarvan zie je terug in deze kaart? Wat is (bijvoorbeeld) het Magiëraspect van Seks? Kende je dit aspect van het thema dat deze kaart vertegenwoordigt? Wat verandert er aan je betrokkenheid bij deze kaart, nu je weet welk karakter hij heeft?’ Voeg niet te veel informatie toe. Er is al veel gebeurd op zowel bewust als onbewust niveau.

Waarom een TSO?

Vooral bij ingewikkelde situaties geeft een TSO vaak heel gedetailleerde informatie van belang voor en over de vrager en zijn of haar maatschappelijke omgeving.

  • Door te schuiven met de gesloten kaarten worden emotionele ladingen diep voelbaar; blokkades, verborgen angsten en verlangens en oude patronen kunnen vaak doorbroken worden door een ondersteuningskaart of nieuwe focus neer te leggen.
  • Door de kaarten te keren ontstaat inzicht in het karakter van thema’s. Het is natuurlijk nogal een verschil of Geld wordt vertegenwoordigd door De Hogepriesteres of door Twee van Pentagrammen.
  • Door de lichaamssignalen als leidraad te nemen, wordt de vrager bij de les gehouden en kan hij niet wegvluchten in theorie of fantasie. Wat gevoeld kan worden, wordt gevoeld en daardoor direct doorgewerkt.

Daardoor is een TSO een intensieve, vaak emotionele manier van werken die veel teweeg kan brengen. En er valt nog veel meer mee te doen dan ik hier vertel!

Gebruikte afbeeldingen: Flowtree TSO gemaakt door Christa Wiersma, achtergrond via Pixabay.

Bewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here