Omhels je eigen schaduw

0

Moeder aarde en vader zon vertegenwoordigen de vrouwelijke en de mannelijke energie. Wij zelf bestaan uit lichaam en geest. Sommige mensen leven voornamelijk vanuit hun gevoel, waar anderen veelal vertrouwen op hun verstand. God en de duivel spelen een oneindig spel om de harten van de mens te veroveren. In de tarot wordt veelvuldig gebruik gemaakt van het begrip dualisme. In veel kaarten komt dit thema terug.

De tarotkaart De Hogepriesteres staat onder andere voor de balans tussen tegenpolen; zwart en wit, goed en kwaad, mannelijk en vrouwelijk. Ze spoort ons aan een einde te maken aan de dualiteit in onszelf, in onze omgeving en in de gehele mensheid door het omarmen van je tegenpool, je eigen schaduw. Sinds mensenheugenis werd het kwaad afgeschilderd als de duivel, hel en verdoemenis. Juist door het accent hierop te leggen en het te negeren, wordt de donkere kant sterker en leef je in ontkenning. Hierdoor kun je ook het licht in jezelf kwijtraken. Ergens in het tussengebied, waar noch licht, noch schaduw te vinden is lijkt het veilig, maar is het waarachtig leven?

De godin Inanna

Inanna, dochter van de maan en zuster van de zon, was een grote Sumerische Godin. Zij werd in verband gebracht met de morgenster en de avondster (Venus) en ze werd gezien als de hemelkoningin. Inanna was godin van de wijsheid, de liefde en erotiek, maar ook van de oorlog en de dood. In Inanna komen leven en dood, orde en chaos samen.

Inanna, embracing the shadows
Inanna, embracing the shadows door Liliana Kleiner

Volgens een mythe maakte Inanna een reis naar de onderwereld, omdat ze de troon probeerde over te nemen van haar zus die heerste over de onderwereld. Ze moest bij zeven poorten telkens iets afgeven, waardoor ze steeds naakter en kwetsbaarder werd. Uiteindelijk werd ze gedood door haar zus Ereskigal. Het lichaam van Inanna werd rottend aan een pin aan de wand gehangen, wat symbool staat voor het sterven van de vruchtbaarheid van de aarde. Haar dienares kwam haar echter helpen en Inanna mocht de onderwereld verlaten als ze een menselijke plaatsvervanger achterliet. Dat werd haar echtgenoot. Koning Dumuzi had niet gerouwd om haar dood, maar het er integendeel goed van had genomen. Bij haar terugkeer op aarde neemt Inanna wraak. Dumuzi wordt door de demonen van de onderwereld – de galla’s – gedood en naar de onderwereld gesleept. De reis van Inanna wordt gezien als een levensreis die iedereen moet maken. In ons leven maken we allemaal wel teleurstellingen, verdriet, zorgen en veranderingen mee. Maar daarnaast mogen we ook liefhebben, lachen en het leven vieren.

De godin spreekt:

Ik ben erheen gegaan uit mijn eigen vrije wil. Ik ging erheen in mijn mooiste jurk, behangen met mijn kostbaarste juwelen en met mijn ‘Koningin van de Hemel’ kroon. In de onderwereld bij elk van de 7 poorten werd ik 7 keer ontdaan van alles wat ik dacht te zijn. Tot ik de naakte waarheid van mij zelf tegenkwam.

Toen zag ik haar, ze was immens, vervuld van stank, met een dikke vacht en getooid met een leeuwenkop. De klauwen van de leeuw verslonden alles dat voor haar stond. Ereskigal, mijn zuster. Zij was alles dat ik niet was, dat ik had verscholen en begraven. Zij is wat ik heb ontkend. Ereskigal, mijn zuster, Ereskigal mijn schaduw, Ersekigal mijn zelf.”

Inanna is er om ons te leren dat onze donkere kant niet ontkend hoeft te worden. Je kunt geen geheeld persoon zijn zonder die andere kant. Laat je masker vallen, gil en schreeuw. Laat de woede eruit die je de hele tijd hebt ingehouden. Als je het gevoel hebt dat je de duisternis lang genoeg hebt omarmt, dan is zij daar om je te vertellen dat het tijd is terug te keren.

We hebben niet allemaal de mogelijkheid om, net als Inanna, naar de onderwereld te reizen en weer terug te komen, maar zonder duisternis is er geen licht, zonder kwaad geen goed. Zonder diepe dalen kun je geen hoge pieken beleven. Alles mag zijn en het een vult het ander aan. Wanneer je in staat bent je eigen schaduw te omarmen, dan ben je daadwerkelijk in balans en een geheeld mens. De energie van De Hogepriesteres kan je helpen die balans terug te vinden. Door de kaart mee te nemen in je dagdromen of meditaties kun je in de energie van de kaart stappen. Ga eens in stilte zitten en stel vragen aan De Hogepriesteres. Als je goed luistert, kun je haar horen antwoorden en wellicht neemt ze je mee naar de waterwereld achter haar troon. Ik wens je een mooi avontuur en een veilige terugreis!

Afbeeldingen: Temple of Water door Tania Williams, Inanna/Ereshkigal door Liliana Kleiner en Innana op achtergrond door Mara Berendt Friedman.

Bewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here