Ontmoeting met een levenskunstenaar

0

[dropcap style=”simple”]S[/dropcap]ommige decks zijn op een bijzondere manier in mijn verzameling gekomen. Dat is zeker het geval met het Haindl Tarot deck. Het was geen liefde op het eerste gezicht. Sinds het zien van een documentaire over het creatieproces en het ontstaan van de tarotkaarten, hebben de kaarten voor altijd een speciaal plekje in mijn hart.

Hermann Haindl en Linda Elstrodt
Hermann Haindl en Linda Elstrodt in oktober 2012

In oktober 2012 heb ik het voorrecht gehad om de, toen al hoogbejaarde, Hermann Haindl te ontmoeten op het tarotcongres in Utrecht. Mijn ontmoeting met hem werd een half jaar eerder al ingezet toen ik op een forum van US Games systems een viertal filmpjes over het ontstaan van het Haindl deck aantrof. De voertaal van de filmpjes was Duits en ik heb aangeboden om de filmpjes te vertalen naar het Engels. Tijdens het vertalen werd ik in de belevingswereld van Hermann Haindl gezogen en raakte ik meer en meer betrokken bij zijn prachtige tarotdeck. Als dank voor de vertaling kreeg ik het deck door US Games Systems toegestuurd.

Schilderen heeft zijn leven gered

Hermann Haindl (geboren in 1927) werd als jongeman van 17 in 1944 ingelijfd bij het Duitse leger en werd als krijgsgevangene in Rusland gevangen genomen. Pas in 1948 werd hij – zwaar getraumatiseerd – vrijgelaten. In een persoonlijk gesprek heeft hij mij verteld, dat het schilderen zijn leven heeft gered. Zowel in de tijd dat hij in gevangenschap zat als ook nadat hij weer vrij was, heeft hij geschilderd om zijn oorlogstrauma te verwerken. Hermann schilderde veel voor het theater en maakte jarenlang natuurgetrouwe decors. Verder exposeerde hij eigen werk, was hij nauw betrokken bij diverse kunstenaarsgezelschappen en heeft hij diverse nationale en internationale onderscheidingen mogen ontvangen. In 1990 is het Haindl Tarot deck ontstaat uit 78 intuïtieve schilderijen. Hermann Haindl liet zich hiervoor onder meer inspireren door de Noord-Amerikaanse indianen, astrologie, kabbala, I-Tjing, het oude Egypte en Runen.

In augustus 2013 is Hermann Haindl helaas overleden. Gelukkig leeft hij voort in zijn prachtige kunstwerken en in zijn tarot deck waarmee hij ons een kijkje in zijn ziel heeft gegeven.

Voorbeelden van kaarten

De Dwaas
De Dwaas
De Magiër
De Magiër
De Gehangene
De Gehangene
De Ster
De Ster

Gebruikte afbeeldingen: ontmoetingsfoto uit het privé-archief van Linda Elstrodt, kaarten uit het Haindl Tarot.

Bewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here