“Ontwikkel je eigen stijl”

0

In de 40 jaar dat Rachel Pollack zich met de kunst van de kaarten bezighoudt, heeft ze talloze boeken en artikelen geschreven over inzichten, achtergronden en inspiratie. Al met al mag ze oprecht de grand dame van de kaarten genoemd worden.

Burning Serpent Oracle, Robert M. Place en Rachel Pollack
Burning Serpent Oracle, Robert M. Place en Rachel Pollack

Kennismaking met de kaarten

“Begin 1970 gaf ik Engelse les op een school. Een andere leraar stelde voor om tarot voor mij te leggen. Ik had destijds vaag iets gehoord over tarotkaarten en had niet gedacht dat de kaarten mijn pad zouden kruizen. In die tijd was er nog veel geheimzinnigheid rondom de tarot.

Tarot opende een nieuwe wereld voor mij. Ik groeide op in een traditioneel Joods huishouden, maar ik had nog nooit van de kabbala gehoord. Dat kwam pas bij mijn ontmoeting met de tarot. Ik had nooit echt nagedacht over divinatie en orakels voor mijn kennismaking met de kaarten, maar ze zijn inmiddels een levenslange fascinatie geworden.

Ik herinner niet veel over mijn eerste tarotlegging. Ze maakten vooral veel indruk op mij. Ik moest de kaarten hebben! Het waren mysterieuze afbeeldingen met een bijbehorend boek dat eigenlijk de kaarten moest verklaren, maar eigenlijk net zo veel geheimen en mysteriën bevatte als de kaarten zelf.”

Favoriete kaarten

Enkele kaarten van de Greenwood Tarot
Enkele kaarten van de Greenwood Tarot

“Mijn favoriete kaarten zijn – natuurlijk – de kaarten van mijn eigen Shining Tribe Tarot. Daar komen binnenkort de kaarten van het Burning Serpent Orakel bij, die ik samen met Robert Place (ontwerper van o.a. The Vampire Tarot) van heb ontworpen. Ik kan natuurlijk ook niet de Rider Waite Smit kaarten vergeten. Ze hebben een oneindige diepte van symboliek en verhalen. Ook de Greenwood Tarot is een belangrijk deck voor mij. Het heeft veel spirituele verbindingen en de Haindl Tarot is altijd een kracht in mijn leven. Dit zijn er maar enkele. Ik kan vele, vele andere decks noemen. De laatste jaren fascineert de Marseille traditie mij erg.

Kijkend naar de tarotkaarten zelf, spreekt De Gehangene mij erg aan. De kaart staat voor mij voor innerlijk bewustzijn en openbaringen. Daarnaast heb ik, als schrijver, een sterke verbinding met de creatieve energie van De magiër.”

Kaarten in het dagelijkse leven

“De kaarten kunnen voor vele mogelijkheden gebruikt worden: voorspellingen, zelfbewustzijn, creatieve inspiratie, communiceren met de andere wereld. Ik gebruik de kaarten voor kleine en grote keuzes en soms – gewoon – voor algemeen advies. Ik gebruik de kaarten ook voor inspiratie voor het schrijven van verhalen.”

Tip voor de beginner

“Het is geen probleem om met de kaarten aan de slag te gaan, voordat je de betekenis door en door kent. Ontwikkel je eigen stijl en speel met de betekenissen van de kaarten.”

Tip voor de professional

“Wees duidelijk naar je klanten over hoe je de kaarten gebruikt en wat ze kunnen brengen. Voorkom dat ze een eigen beeld en verwachting hebben over de kaartlegging. Op televisie en in films wordt vaak een beeld van de tarot neergezet, die niet overeenkomt met de werkelijkheid.”

Graag meer aandacht voor

“Het vertellen van verhalen met de kaarten! Een legging is geen totaal aan afzonderlijke betekenissen, maar een momentopname van het levensverhaal van iemand.”

Lezersvraag: Je hebt 19 jaar in Amsterdam gewoond. Vertel eens iets over die tijd.

“Ik wilde mij richten op het schrijven, zonder dat ik beïnvloed werd door de Amerikaanse druk om een baan en een carrière te hebben. Achteraf kon ik mij ook in Amsterdam niet zo goed concentreren, omdat ik volop bezig was met het wonen in een ander land. Ik leerde bijzondere mensen kennen, een mix van Nederlanders en andere buitenlanders. Ik houd ervan om mensen uit verschillende landen te ontmoeten. Ik merkte uiteindelijk dat er toch zaken waren die ik in Amerika moest regelen en vertrok weer. Ik mis Nederland en zou willen dat ik wat vaker een bezoek kon brengen.”

Lezersvraag: Je hebt meer dan 40 jaar ervaring met de tarot. Welke ontwikkelingen zie je of heb je gezien?

“In de tijd dat computers en internet steeds belangrijker werden, dachten mensen al snel dat computers ook gebruikt gingen worden voor kaartleggingen. Wat wel tot ontwikkeling is gekomen, is veel interessanter: de fora en studiegroepen die zich wijden aan het gezamenlijk betekenis geven van de kaarten, de verschillende toepassingen en zelfs wetenschappelijk onderzoek.”

Lezersvraag: Wie heeft je het meest geïnspireerd?

“Mary K. Greer. Ik leer altijd van haar inventiviteit, wijsheid, mededogen en principes. We geven elke zomer samen een week les. Deze zomer al weer voor de 26e keer.”

Lezersvraag: Wat is de beste/sterkste kaart uit je Shining Tribe Tarot?

“Ik denk dat ik kies voor De Dwaas, omdat het een vliegend kind laat zien in plaats van iemand die van een klif afloopt. Een andere kaart is de Speaker of Stones (Koning van Pentakels), omdat het een 20.000 jaar oude afbeelding is en omdat het tot ons spreekt met het gezag van dat wat zo echt en solide is als de aarde.”

De Dwaas, Shining Tribe Tarot
De Dwaas, Shining Tribe Tarot
Speaker of Stones, Shining Tribe Tarot
Speaker of Stones, Shining Tribe Tarot

Gebruikte afbeeldingen: Shining Tribe Tarot, Burning Serpent Oracle (de klaver op de achtergrond), Greenwood Tarot.

Bewaren

Bewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here