Opstellen met engelen

1

Schrijfster Susanne Hühn en kunstenares Renate Baumeister creëerden samen het orakeldeck Opstellen met Engelen. Het orakel bestaat uit twee type kaarten: strak vormgegeven opstellingskaarten, die gebruikt worden voor analyses, en kleurrijke en expressieve engelenkaarten. Het is een risicovolle combinatie. Door twee verschillende systemen te samen te voegen, is de kans erg aanwezig dat het niet datgene oplevert wat je als bedenker had verwacht. Namelijk dat mensen je kaarten ook echt gaan gebruiken. 

Opstellingskaarten

opstellingskaartenBij dit orakeldeck zijn de opstellingskaarten de basis. In de inleiding van het bijgeleverde boek wordt ingegaan op het begrip systeemopstellingen. Bij elke situatie kun je elementen benoemen die een relatie met elkaar hebben. De elementen werken mee of tegen. Zo’n relatie wordt een systeem genoemd. En bij systeemopstellingen wordt een momentopname gemaakt, waarbij de wisselwerking van de elementen zichtbaar is. Bij dit deck zijn de elementen de opstellingskaarten. Dit klinkt misschien wat abstract, maar het is eenvoudig te verduidelijken met een voorbeeld. Als je een opstelling wilt maken over een situatie in je relatie, kun je bijvoorbeeld kiezen uit de kaarten “Ikzelf”, “De blinde vlek”, “Waar gaat het nu echt om” en “Partner”. Met deze kaarten maak je een opstelling om de situatie uit te beelden. De onderlinge wisselwerking kun je laten zien door pijlen naar elkaar toe, of juist van elkaar af te leggen.

Engelenkaartenengelenkaarten

De 49 engelenkaarten bevatten elk een eigen boodschap of hartenwens. Sommige kaarten zijn gelinkt aan een aartsengel, terwijl de boodschap van andere kaarten meer algemeen van aard is. De kaarten zijn ware kunstwerkjes. Ze zijn expressief en minimalistisch, waarbij de essentie als een centraal element duidelijk herkenbaar is. Elke kaart bevat een tekstuele toelichting, die eigenlijk een onnodige toevoeging is. Door goed naar de kaart te kijken, weet je wat de boodschap is.

Het combineren van kaarten

De twee soorten kaarten zijn op verschillende manieren te gebruiken. Wil je alleen een analyse maken van een bepaald systeem, dan kun je ervoor kiezen om alleen de opstellingskaarten te gebruiken. Het is aan jou of je de kaarten bewust uitkiest of blind trekt.

De volgende stap zijn de toelichtende engelenkaarten. Deze trek je blind om ze vervolgens op een van de opstellingskaarten te leggen. De engelenkaarten geven een verduidelijking in de vorm van een boodschap of hartenwens. Je kunt de engelenkaarten natuurlijk ook los gebruiken.

Pak door

In het nawoord geven de dames een belangrijke boodschap mee: de kaarten kunnen niet voor je handelen. Ze roepen dringend op om het niet alleen bij het leggen van de kaarten te laten. Ga tot actie over om de inzichten in realiteit om te zetten!

Gebruikte afbeeldingen: kaarten uit Opstellen met Engelen.

 

Bewaren

Bewaren

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here