Pythia, de hogepriesteres

0

Over tarot en tarotkaarten zijn vele boeken geschreven. Boeken die vaak uitblinken in zo veel mogelijk woorden op een pagina, met een zo efficiënt mogelijke opmaak (lees: saai en droog). Vaak heeft dit te maken met kosten of een focus op het verhaal van de schrijver. En dat is vreemd, want gaat de tarot niet juist over visueel geprikkeld worden? Gelukkig zijn er ook boeken die wel oog hebben voor beeldmateriaal en de zichtbare symboliek. Zoals het boek van Petra Stam.

Mythen

Het boek is rijk geïllustreerd.
Het boek is rijk geïllustreerd.

In Pythia, de hogepriesteres worden de 22 kaarten van de grote arcana beschreven. Deze kaarten beelden de grote ontwikkelingsstadia in een leven uit in beeldtaal en symboliek. Dit is geen nieuw gegeven. Al vanaf de oudheid worden deze ontwikkelingen zichtbaar gemaakt in schilderijen, beeldjes, enzovoorts. Ook in verschillende verhalen, sprookjes en mythen is dit terug te vinden. Mythologische verhalen zijn soms duizenden jaren oud en gaan altijd over goden en hun avonturen. De ontwikkelingen die ze in de avonturen doormaken, zijn te herkennen in de kaarten van de grote arcana.

De mythen en het getoonde beeldmateriaal helpen je om de kaarten beter te begrijpen. Ze sluiten aan bij de hedendaagse betekenis en duiding van de veelgebruikte Rider-Waite kaarten.

De Pythia

Voorop het boek staat een afbeelding van het schilderij De priesteres van Delphi, in 1891 geschilderd door John Collier. De Pythia was de naam van de orakelpriesteressen van Dephi, dat in oeroude tijden ‘Pytho’ heette. Gezeten op een drievoet in de tempel raakte zij op geregelde tijdstippen in religieuze vervoering, al dan niet bedwelmd door dampen, en gaf boodschappen door van de goden. Petra vergelijkt de Pythia met De Hogepriesteres in de tarot, omdat zij ook een doorgeefluik is van de goden. Als kaartduider ben je dat in zekere zin ook, omdat je de beeldtaal die je voor je ziet en de ingevingen die je kunt hebben, vertaalt.

pythiablz2
Uitleg van de symboliek.

Het duiden van de tarot is iets persoonlijks. Je gebruikt je eigen ervaringen en kennis om het verhaal van de kaarten te duiden. Petra geeft het voorbeeld van een afbeelding van een leeuw, die door iemand die Jungiaanse psychologie heeft gestudeerd heel anders wordt geïnterpreteerd dan iemand die in een Afrikaans dorpje woont. Dit is volgens haar niet erg. Je krijgt de kaarten die jou helpen de juiste boodschap te vertellen. Uit de aangeboden symboliek en beelden haal je de boodschap die op dat moment nodig is om te vertellen. Je bent hierbij zelf Pythia, een orakelpriesteres.

Toekomst voorspellen

In het boek wordt ook stilgestaan bij het voorspellen van de toekomst met tarotkaarten. Per kaart wordt aangegeven, welke ontwikkelingen op je pad gaan komen. In de tarotwereld is het niet gebruikelijk om een toekomstvoorspelling te doen. Het is not done en zelfs enigszins een taboe. Volgens Petra heeft de tarot niet per definitie een voorspellende functie, maar kan het wel een onderdeel van een duiding zijn. In de praktijk wordt het voorspellen van de toekomst vooral gecombineerd met andere gaven, waardoor het automatisch in een specifiek werkveld van de tarot valt.

Als je echter de toelichting van Petra leest, is het onderscheid niet zo zwart-wit en ook wel aannemelijk. Ze verklaart dat er niet concreet gezegd kan worden, wat de toekomst brengt. “Wel kun je, zoals de kaarten ook leren: bewust leven en keuzes maken, zodat je een toekomst creëert die jou bevalt. En conclusies trekken uit het verleden, zodat je niet meer in dezelfde cirkeltjes of patronen terechtkomt, maar in een opwaartse spiraal geraakt.”

Vanuit die gedachtewereld oefen je dus zelf invloed uit op de toekomst, met je keuzes, acties en gedachten. Door stil te staan en te leren van het verleden en het heden, kun je dus je eigen toekomst voorspellen. Het daadwerkelijk met de tarot voorspellen van toekomstige gebeurtenissen is dan ineens niet zo’n vreemde gedachten meer.

Gebruikte afbeeldingen: bladzijden uit het boek Pythia, de hogepriesteres en (op de achtergrond) de priesteres van Delphi, geschilderd door John Collier.

Bewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here