Sla je vleugels uit

0

De eerste editie van KaartKunde, het leggen van een eerste kaart. Aan deze leuke uitdaging gingen interessante overwegingen vooraf. Welk deck ga ik gebruiken en met welke intentie ga ik aan de slag? Hoe verbind ik de kaart aan het onderwerp, waarover ik gevraagd ben te schrijven. De combinatie kaarten en recept? Wat heerlijk om hiermee creatief aan de slag te gaan! De eerste keer schrijf ik over, hoe kan het eigenlijk anders, een nieuw begin.

Aartsengel Ariel, Het Orakel van de Aartsengelen
Aartsengel Ariel uit het Orakel van de Aartsengelen

Na een hectische, drukke, uitputtende decembermaand vol verplichte kost, ziet KaartKunde het licht. Waarom nu juist na dit stressvolle moment, vroeg ik me af. Bij nader inzien had er geen mooier tijdstip gekozen kunnen worden, zo bleek uit Het Orakel van de Aartsengelen van Doreen Virtue.

Aartsengel Ariël, de Meesterschepper, zegt het eenvoudig en krachtig: “Sla je vleugels uit! Houd je nu niet in. Het is nu de juiste tijd om uit te vliegen.”

Wat past dit eigenlijk mooi, in deze tijd van Yule. Tussen 20 en 22 december draaide het jaarwiel naar een volgende fase en was er Solstitium, ofwel Zonnewende. Terwijl alles nog donker is en koud, vierden we dat de langste nacht geweest is en dat we weer vol hoop kunnen uitkijken naar een nieuwe tijd van groei en bloei. Die zeker komen gaat.

En dat is feest! Weg met de tijdklok die zegt dat de winter is begonnen op 21 december. Oude dingen worden afgebroken om plaats te maken voor het nieuwe van het komende seizoen. En dat gaf van oudsher ruige feesten. Het was immers zaak om Wodan zo luid mogelijk te laten weten dat hij heftig geëerd werd, terwijl hij door het donker raasde om de zegen van de vruchtbaarheid te verspreiden. En ook Holda, de moedergodin, werd zo gedankt voor het toedekken van de doden en het beschermen van de levenden. Twaalf dagen lang een feest, dat zelfs zo hardnekkig was, dat het christendom niet anders kon dat dit te kerstenen en op te nemen in de traditie. Al heet het hierin dan de periode van kerst tot Drie Koningen.

yule blok

En midden in dit feest, waarin het Yule-blok wordt ontstoken als symbool van eeuwig vuuroffer aan de Lichtgod, de eikenboom wordt volgehangen met vruchten en koek, en de elfen in vrede en vriendschap komen om ons te helpen de toekomst te vinden, is daar Kaartkunde. Volgens de kaart van Ariël het moment om veilig hart en dromen te volgen. Om gericht op liefde, dienstbaarheid en spiritueel inzicht anderen te blijven inspireren met mooie verhalen en aanreikingen. Oh, en om de nee-zeggers en sceptici te laten voor wat ze zijn. Want dat hoort ook bij deze wende: de frictie tussen de stap tot vernieuwing en het laten bij het oude. Gewoon het pad volgen dus dat is ingeslagen door te beginnen.

Geen feest dit seizoen zonder fijn eten en drinken om al dat aankomende licht vast te vieren. Bij Yule hoort lekkers als sinaasappelkruidnageldrank, eierpunch en ook zonnewendekruidenbrood. Dat zou je echt eens moeten maken in deze tijd, vandaar hierbij het recept. Gebruik je geen tarweproducten, suiker of gist, dan staan achter die ingrediënten mogelijke vervangers.

Zonnewendekruidenbrood

Ingrediënten

 • 3 kopjes bloem (of 3 kopjes amandelmeel en een ei)
 • 1 pakje droge gist en 1 eetlepel rietsuiker (of 2 theelepels natriumbicarbonaat)
 • 1 theelepel zout
 • 2 eetlepels gehakte bieslook
 • 2 eetlepels gehakte rozemarijn
 • 1 theelepel gehakte tijm
 • 1 ¼ kopje heet water

Bereiding

 • Meng 2 kopjes van de bloem, gist, suiker en zout in een flinke kom.
 • Doe er de kruiden en water bij.
 • Meng dit nogmaals rustig terwijl je het derde kopje bloem deel voor deel toevoegt, tot een glad mengsel ontstaat.
 • Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg op een warme plek rijzen, gedurende ongeveer 35 minuten of tot het deeg in hoeveelheid is verdubbeld.
 • Klop daarna het deeg goed met een lepel gedurende 15 seconden.
 • Vet een broodbakblik in en leg het deeg daarin. Je beklopt het met je handen om er een goede broodvorm aan te geven.
 • Dek het blik af met de theedoek en laat het ongeveer een half uur rijzen, of ook hier weer tot het brood in omvang verdubbeld is.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden en bak het brood gaar in 40 tot 45 minuten.
 • Bestrijk het brood met een kwastje boter en laat het uit het bakblik afkoelen.

 

Allemaal een goed begin met KaartKunde! Laat je inspireren om je eigen moeilijkheden te transformeren tot overwinningen op jezelf en eet lekker van het brood.

Gebruikte afbeeldingen: bron onbekend (internet).

Bewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here