SoulCollage, werken met je eigen zielenkaarten

0

Vaak gebruiken we kaarten om antwoorden te krijgen op levensvragen. Het zijn kaarten die door anderen gemaakt zijn en die door een kaartlezer vertaald worden. Er zit dus altijd iemand anders tussen jouw vraag en het antwoord. Door zelf aan de slag te gaan met SoulCollage geef je zelf vorm aan jouw leven en ziel. Je onderzoekt aspecten van jezelf en ziet ze onder ogen. Door er vervolgens een collage van te maken, maak je het tastbaar. De verschillende collages worden een zeer persoonlijk kaartendeck. Het boek SoulCollage, werken met je eigen zielenkaarten inspireert je om de eerste stappen op dit creatieve pad te zetten.

Collages maken

Materiaal om collages te maken
Materiaal om collages te maken

Knippen en plakken om je ziel in balans te krijgen. Dat is de basis van SoulCollage. Een meditatief en intiem proces is, waarbij je met eerbied je persoonlijkheidskenmerken onderzoekt en visualiseert. Het uiteindelijke resultaat is een collage van afbeeldingen en foto’s. De verschillende collages die je maakt vormen een visueel dagboek, en tegelijkertijd een eigen kaartendeck.

Eigenlijk kun je voor alles een collage maken. De methodiek van SoulCollage helpt je door de kaarten in verzamelingen in te delen: de transpersoonlijke kaarten, het comité, de gemeenschap, de metgezellen en de raadgevers. Je maakt kaarten voor delen van jouw persoonlijkheid, maar ook voor de dierbaren om je heen en bepaalde archetypen en mythologische persoonlijkheden.

De oorsprong

Seena Frost
Seena Frost

De grondlegger van SoulCollage is de Amerikaanse theologe en psychologe Seena Frost. Tijdens haar haar studie psychologie trok ze in 1989 zes maanden lang een dagkaartje. Op dat kaartje stond de naam van een van haar medestudenten. Die persoon werd op die dag haar persoonlijke inspirator. Op dezelfde dag koos ze een archetype of mythologische god die tijdens haar studie werd behandeld. Eentje die ze vond passen bij de persoon in kwestie en schreef er een haiku bij. Op de laatste dag van de opleiding deelde ze alle 130 kaartjes uit. Haar medecursisten waren positief verrast en erg enthousiast over hoe de kaartjes en betekenissen klopten en aansloten bij de personen zelf.

Na de opleiding miste Seena het maken van kaartjes en ging aan de slag met kaarten voor cliënten, familieleden en vrienden. Ze verdiepte zich hierbij in de mythologie en goden en godinnen. Ze begon afbeeldingen te verzamelen die niet per se verbonden waren met personen in haar omgeving. Vanuit haar studie psychologie ging ze collages maken van de verschillende aspecten van haar persoonlijkheid. Ze deelde haar kaarten en het ontstaansproces met enkele cliënten en vrouwentherapiegroepen en zo ontwikkelde en groeide haar SoulCollage.

SoulCollage

Inmiddels wordt wereldwijd gewerkt met SoulCollage. Mensen worden opgeleid tot begeleider en trainer, waardoor de methode zich blijft verspreiden. Op dit moment zijn meer dan 2.000 begeleiders in 37 landen actief. In 2001 verscheen Seena’s eerste boek. SoulCollage, werken met je eigen zielenkaarten is een vertaling van haar tweede boek uit 2010.

Voorbeelden

Op Pinterest zijn vele inspirerende SoulCollage-kaarten te vinden. Hieronder een kleine selectie.

[alpine-phototile-for-pinterest src=”board” uid=”kaartkunde” board=”soulcollage” imgl=”none” dlstyle=”large” style=”cascade” col=”4″ size=”554″ num=”8″ border=”1″ max=”100″ nocredit=”1″]

Meer informatie

Naam: SoulCollage, werken met je eigen zielenkaarten
Auteur: Seena Frost
Vertaald door: Adrie Beyen
Uitgeverij: A3 Boeken (oktober 2014)
Taal: Nederlands
Pagina’s: 165
ISBN10: 9491557211
ISBN13: 9789491557217

SoulCollage: Nederlandse website en Engelstalige website
Gebruikte afbeeldingen: diverse SoulCollage-kaarten via Pinterest, SoulCollage-kaart Liberator van Monique Pol (achtergrond), afbeeldingen van Seena Frost via www.soulcollage.com.

Bewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here