Tarot voor iedereen

2

Het meest recente ankertje is Tarot voor iedereen van de Belgische tarotexpert Annick Van Damme. Het is een handzaam boek, met op de voorkant De Zon uit de Rider Waite Smit tarot. 

Voor iedereen?

Het boek draagt een ambitieuze titel: Tarot voor iedereen. Wat betekent dit eigenlijk? Is het een boek voor starters, luchtig met een duidelijke lijn? Kan dat eigenlijk: een boek voor iedereen? Ongeacht voorkennis? Annick geeft een voorzet op de achterkant van het boek: “Praktische informatie over de spirituele achtergrond en de toepassing van de tarotkaarten voor zelfreflectie.”

Ik merk dat ik zelf gelijk een vooroordeel heb bij zo’n titel. Er zijn weinig geschikte boeken voor de beginnende tarotist. Vaak verdwaal je in de tekst en de vele (mogelijke) betekenissen van de kaarten. Ik kan mij voorstellen dat beginners vooral behoefte hebben aan praktische informatie. Wat meer ervaren kaartleggers merken dat werken met de tarot synoniem staat voor werken aan en met jezelf. Woorden als zelfreflectie en transformatie zijn daar meer op z’n plek. Het is een spanning die ontstaat bij de benoemde ambitie om iedereen van dienst te zijn.

De eerste stapjes

Achterkant boek Tarot voor iedereen
Achterflap

Het bestuderen van kaarten zorgt voor spirituele verrijking. Door met de tarot te werken, merk je dat de kaarten spiegels zijn van datgene dat al in het onbewuste sluimert. Annick neemt de lezer mee bij het aan de slag gaan met de kaarten. Hierbij worden hoge verwachtingen getemperd. Het doorgronden van de symboliek van de tarot vraagt tijd. Vaak zorgen te uitgebreide omschrijvingen ervoor dat mensen al na enkele weken ontmoedigt worden. Ze verdrinken in de veelheid aan symbolen in de kaarten. Het boek heeft hier een duidelijke oplossing voor: begin met de basiselementen.

Leer de kaarten kennen

Op een luchtige en creatieve manier leer je kennis maken met de verschillende kaarten. Je wordt uitgenodigd om een eigen tarotboek te maken met ervaringen en associaties. Door visualisatie- en meditatieoefeningen breng je de kaarten in je leven en leer je de symboliek te herkennen.

Aan de hand van de vier elementen en de betekenis van de cijfers leer je de betekenis van de kleine arcana. Bij de hofhouding maak je kennis met de personen die op de 16 kaarten aanwezig zijn. Wat is hun individuele verhaal en wat gebeurt er als ze elkaar ontmoeten? De grote arcana, die de levenslessen van de mens beschrijven, krijgen wat meer aandacht. Iedere kaart wordt omschreven, waarna je de mogelijkheid krijgt om je meer in de kaart te verdiepen met behulp van sleutelwoorden, advies en een hoofdvraag.

Annick roept je op om je continu te laten verbazen en je te blijven ontwikkelen. Op deze manier ontstaat je eigen manier van werken met de tarot. Je ontwikkelt je gaande weg. En dit is een hele geruststelling voor mensen die de eerste stappen op het tarot-pad hebben gezet.

Productinformatie

Titel Tarot voor iedereen
Auteur Annick Van Damme
Uitgever Ankh Hermes
Taal Nederlands
ISBN13 9789020211320

 

Bewaren

Bewaren

2 REACTIES

  1. Bedankt voor de uitgebreide recensie. Ze is helder geschreven en geeft precies weer wat de lezer van mijn boek kan verwachten.

    Als auteur kan je (in principe) de titel van je boek niet kiezen. De uitgeverij stelde eerst als titel : tarot voor beginners voor. Als omslag werd gekozen voor de kaart van De Zon. De titel vond ik een beetje flauw, er zijn zoveel boekjes die ‘voor beginners’ heten. Bovendien was en ben ik er echt van overtuigd dat het ook meer ervaren tarotliefhebbers kan boeien. De kaart van De Zon inspireerde me om als titel: Tarot voor iedereen te kiezen en gelukkig heeft de uitgever me in mijn keuze gevolgd.

    De slagzin op de achterkant van mijn boek heb ik ook niet zelf gekozen. Hield ik mijn hart even vast toen ik dit las! Na van de eerste schrik te zijn bekomen, vond ik dat de slagzin precies weergeeft hoe ik de tarot benader. Ik ben Happy! met het resultaat. Al is zo’n klein boekje schrijven echt veeeeeeeeeeeeeel werk en zeker stressvol als je deadline nadert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here