Voorspellen met de vier elementen

0

Zolang er mensen bestaan, zijn ze al bezig geweest met voortekenen en voorboden. Een van de oudste vormen van orakelen, is het lezen van de dagelijkse voorwerpen en de signalen uit de natuur en de elementen: aarde, water, lucht en vuur. Deze voortekenen werden vaak gebruikt om te overleven, maar ook uit nieuwsgierigheid naar de toekomst. Voorspellen met natuurverschijnselen is er in vele vormen en is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en interpretatie. Wanneer je behoefte hebt aan extra ondersteuning in de energie of richting in je vraag, dan kun je gebruik maken van een van de kaarten uit de kleine arcana. Elk element is gekoppeld aan een reeks.

aardeklAarde: Pentakels
Pentakels (ook wel Munten of Pentagrammen genoemd) zijn gerelateerd aan het element aarde. Pentakels staan symbool voor geld, materie en werkgerelateerde zaken. Ook kunnen ze verwijzen naar geestelijke rijkdom of groei.
waterklWater: Kelken
Kelken (ook wel Bekers genoemd) staan voor het element water. Zij worden geassocieerd met de intuïtie, gevoelens en emoties. Vaak staan ze symbool voor liefde en relaties. Ook kunnen ze een rol spelen bij vragen over het gezin, familie, vriendschap of over de eigen innerlijke spirituele groei.

 

luchtklLucht: Zwaarden
Zwaarden zijn gekoppeld aan het element lucht. Ze staan vaak in verband met mentale zaken, met de ratio en denken/piekeren. Zwaarden komen vaak naar voren bij mentale conflicten, kopzorgen, verdriet of met knopen doorhakken en mentale kracht.
vuurklVuur: Staven
Staven staan voor het element vuur en hebben te maken met plannen die verwezenlijkt gaan worden, met energie en met enthousiasme. Staven spelen een rol bij alles wat je onderneemt en bij creativiteit. De energie van Staven kun je inzetten wanneer er sprake is van nieuwe plannen, het innerlijke groeiproces of bij kwesties van lichaamsenergie (vermoeidheid).

 

Kies de kaart uit die volgens jou het beste bij je vraag past en concentreer je op de energie van de kaart, voordat je een van volgende orakelmethoden gebruikt. Je kunt de kaart, ter ondersteuning, ook op de tafel waar je orakelt leggen of op je altaar.

Aarde – Geomantie

aardeOrakelen door de grond en de verschijnselen van de aarde te lezen, is al zo oud als de mensheid zelf. Al van oudsher werd de plaats van tempels en andere heilige plaatsen bepaald door leylijnen, krachtplaatsen, wateraders, kosmische banen en elektromagnetische velden. Deze werden vaak opgespoord met wichelroedes of door af te stemmen op de energie van een specifieke plaats. Een van de uitingen van geomantie is het waarzeggen door het strooien van zand en hierin patronen en symbolen te lezen.

Er zijn twee methoden waarbij gebruik wordt gemaakt van zandlezen:

1) Passieve zandmethode

Deze methode is bedoeld voor persoonlijke boodschappen. Strooi wat droog, fijn zand op een glad oppervlak zoals een keukentafel. Je kunt hier bijvoorbeeld schelpenzand voor gebruiken. Haal uit de tuin een takje ter grootte van een pen en houd deze vast. Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem, terwijl je je concentreert op je vraag. Haal het takje tijdens dit proces willekeurig door het zand. Wanneer je voor je gevoel klaar bent, open dan je ogen en lees de tekens uit het zand. Dit kunnen symbolen zijn of zelfs letters.

2) Actieve zandmethode

Met deze methode kun je voor iemand anders orakelen. Je voorspelt bijvoorbeeld het verloop van een komende periode en strooit zelf het zand. Gebruik hiervoor gekleurd zand door bijvoorbeeld schelpenzand van tevoren te mengen met verfpigment in verschillende kleuren. Gebruik de kleur die bij het onderwerp van de vraag hoort: rood = liefde/relaties, oranje = lichamelijke gezondheid, geel = werkgerelateerde zaken, groen = geldzaken en paars = iemands persoonlijke ontwikkeling. Blauw staat voor communicatie en is voor alle onderwerpen te gebruiken.

Water – Aquamantie

WaterDit element is zeer krachtig, omdat we er niet buiten kunnen. De mogelijkheden zijn eindeloos. We beleven er veel plezier aan door erin te zwemmen, we hebben er veel baat bij door het te gebruiken voor transport en we bestaan zelf voor meer dan 50% uit water. Tevens kan water een vernietigende kracht hebben, wanneer we het niet onder controle kunnen houden bij een overstroming of zelfs een tsunami. Van oudsher werd in alle culturen het water gelezen en werden voorspellende tekenen uit het water gehaald. Ook gebruikt men het als spiegel om in trance te komen en hierdoor symbolen of zelfs visioenen op te wekken. Een simpele orakelmethode is het werpen van een steen of kiezel in stilstaand water. Tel de rimpelingen die het water maakt na aanraking met het voorwerp. Een oneven aantal rimpelingen betekent ‘ja’ en een even aantal ‘nee’.

Lucht – Aeromantie

luchtDeze vorm van divinatie bestaat uit het interpreteren van wolkenformaties, windstromingen of atmosferische omstandigheden zoals meteoren of vallende sterren. Wie heeft er niet een wens gedaan bij een vallende ster of de vorm van wolken bestudeerd? Ook weersvoorspellingen worden veelal gedaan door de wolken of de lucht te bestuderen . Ook kan de vlucht van vogels worden gezien als een voorbode. Vliegt een zwerm vogels bijvoorbeeld naar rechts dan wordt dit gezien als een gunstig voorteken of een goede oogst, een vlucht naar links voorspelt spiritueel inzicht. Een simpele orakelmethode om te voorspellen met het element lucht is een rood en een blauw papiertje te nemen van hetzelfde formaat en gewicht. Het rode papiertje betekent ‘ja’ en het blauwe papiertje staat voor ‘nee’. Werp deze papiertjes tegelijkertijd uit het raam. Het papiertje dat als eerste de grond raakt, geeft het juiste antwoord weer. Op de papiertjes kun je ook twee verschillende uitkomsten schrijven en dan geldt de uitkomst van het papiertje die als eerste de grond raakt.

Vuur – Pyromantie

vuurDit element is van oudsher zowel vriend als vijand. Vuur wordt gebruikt om wilde dieren op afstand te houden en het eten te bereiden, maar kan ook in de vorm van een vulkaanuitbarsting of een bosbrand mensen in gevaar brengen en hele dorpen vernietigen. Er zijn verschillende manieren om te voorspellen met het element vuur. Het vuur kan gebruikt worden om in een trance te komen en hierdoor symbolen of beelden in de vlammen te kunnen zien. Vaak wordt er ook iets op het vuur gegooid om patronen op te wekken, zoals kruiden, laurierbladeren, zout of mandarijnschillen. Ook waarzeggen met rook, door te kijken naar het uiterlijk en gedrag van de rook of de beelden die ontstaan wanneer er as over de grond wordt gestrooid, is een veelgebruikte orakelmethode. Orakelen door naar de vorm of richting van een vlam van een kaars of olielamp te kijken, wordt ook veelvuldig gebruikt. Een leuke manier om het voorspellen met vuur zelf uit te proberen, is de papiermethode. Doe dit met een open haard of kampvuur.

1) Om snel antwoord te krijgen op je vraag, kun je de vraag op een papiertje schrijven.

2) Ga bij een vuur zitten dat nog gloeit, maar waarvan de vlammen gedoofd zijn. Werp vervolgens het papiertje in het vuur.

3) Papier dat geen vlam vat of niet helemaal opbrandt, is een ongunstig teken

4) Als het papier onmiddellijk opvlamt, is het antwoord ‘ja’.

Bovenstaande waarzegmethoden op basis van de vier elementen zijn leuk om een keer uit te proberen. De toekomst staat echter niet in steen geschreven, dus bekijk het vooral op een speelse manier of als aanvulling op bijvoorbeeld een kaartlegging. Veel plezier!

Gebruikte afbeeldingen komen van Pixabay.com.

Bewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here