De Keizerin in kaartleggingen

0

Als De Keizerin in een reading verschijnt, staat zij voor vruchtbaarheid, nieuw leven, nieuwe plannen, groei en ontwikkeling. Maar ook letterlijk voor een moeder, je eigen moederrol, een kinderwens of een zwangerschap. Nieuwe vruchtbare kansen, die ruimte en tijd nodig hebben. Maak ruimte en accepteer onvoorwaardelijk datgene wat in jouw leven geboren wil worden.

Numerologie

De Keizerin is getalsmatig verbonden aan het getal 3. Dit getal staat voor de vereniging van tegenstellingen. De getallen 1 en 2 symboliseren verschillende uitgangspunten met als resultaat een tweestrijd. Een tweestrijd is stagnerende energie. Het getal 3 heft de stagnatie op. Het is het compromis wat 1 en 2 sluiten. Een nieuw uitgangspunt, een nieuwe basis. Daardoor komt de zaak weer in beweging. Uit de liefde van een man en vrouw wordt nieuw leven geboren. Alle goede dingen bestaan in drieën.

Groei en vruchtbaarheid

Daaruit voortvloeiend symboliseert De Keizerin groei en beweging en staat ze in verbinding met alles wat leeft. In de afbeelding van Waite is de natuur haar koninkrijk. Haar troon bevindt zich midden in een levend landschap. Het landschap is weelderig, alles groeit en bloeit, het beekje stroomt. Alles ademt leven uit.
Alles wat in beweging is, alles wat groeit en leeft heeft letterlijk en figuurlijk ruimte nodig. De Keizerin verschaft die leefruimte. De afbeelding ademt die “ruimte” ook uit. De Keizerin zit in een open veld. Haar kleding is niet toevallig ruim- en soepel vallend. Er is ruimte voor groei. Zij doet niet aan de lijn. Haar vormen mogen er zijn. In sommige decks wordt de Keizerin als symbool van groei en vruchtbaarheid ook
zwanger afgebeeld.

Liefde

De Keizerin discrimineert niet. In haar Rijk heeft alles bestaansrecht. Zij is het archetype van de moeder die onvoorwaardelijk geeft. Op de afbeelding zie je dat terug in het hart met het symbool van de planeet Venus. De planeet van de Liefde. Het woord liefde in deze context is echter te beperkt. Er zijn vele soorten Liefde. Liefde tussen man en vrouw, liefde voor je kinderen of liefde voor je dieren. De Keizerin vertegenwoordigt geen persoonlijke liefde maar universele liefde. Een liefde die het aardse overstijgt.

Begin en einde

De Keizerin, Legacy of the divine tarot
De Keizerin, Legacy of the Divine tarot

De Keizerin staat ook symbool voor onze planeet, Moeder Aarde. Op onze planeet krijgt alles voeding en ruimte. Alle levende wezens. Ook datgene wat wij als mens als slecht ervaren en het liefst zouden willen uitroeien. Wij hebben de neiging om in te grijpen en onze leefwereld zo comfortabel mogelijk in te richten. Op basis van onze persoonlijke voor- en afkeuren. We willen meebeslissen over geboorte en dood. Wat
er wel mag zijn en niet mag zijn in ons leven. Het leven heeft echter zijn eigen wetten. Het kent ook niet
voor niets een natuurlijk begin en een natuurlijk einde. Met het einde wordt weer ruimte gecreëerd voor een nieuw groeiproces, nieuw leven. Het een maakt plaats voor het ander. En wat dat “ander” is ligt buiten onze invloedssfeer. We doen er alles aan om er greep op te krijgen en leven in de illusie dat het leven maakbaar is om vervolgens steeds verder in de frustratie weg te glijden omdat onze plannen en verwachtingen steeds maar weer doorkruist worden.

Balans

De natuur zorgt altijd voor evenwicht, zodat er geen wildgroei ontstaat. Zoals bijvoorbeeld overbevolking. Het is de mens die in de natuur in wil grijpen om het leven zo lang mogelijk te rekken, daarmee onbewust nieuw leven blokkerend. Op die manier de natuur dwingend om desnoods met grof geweld, zoals ziekte, oorlogen, natuurrampen, de balans te herstellen. Er is anders niet genoeg voedsel en ruimte om alle monden te voeden. Dan putten we onze bronnen uit. De Keizerin accepteert de Circle of Life. Leven en Dood zijn onafscheidelijk. Zij respecteert de natuurwetten. Dat vind je terug in haar kroon met 12 stenen die de 12 seizoenen uitbeelden. Van Lente naar Winter.

Gebruikte afbeeldingen: Keizerinnen uit verschillende decks (achtergrond: Gaian Tarot).

Bewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here