De Minimale Tarot

0

De Minimale Tarot is een tarotdeck zonder opsmuk en gouden randjes. Terug naar de basis, waarbij de vormgeving en afbeeldingen geen afleiding vormen voor de betekenis.

Vorig jaar was ik korte consulten aan het doen en diverse keren had ik mensen aan mijn tafel die mij aanstaarden en vroegen “Wat betekent die kaart?”. Op mijn vraag wat ze van de kaart op tafel vonden, kreeg ik regelmatig het antwoord “dat weet ik niet” en als ik vroeg wat hen opviel was het antwoord weer ontkennend. Voor de duidelijkheid, ik maakte toen gebruik van de good old Rider Waite.

Ik dacht toen, wat maakt het uit wat er op staat: een nummer wat verwijst naar een uitleg in een boekje is genoeg. Ik kreeg een fantasie over een deck met 78 kaarten, van nummer 1 tot nummer 78. Met meer ook niet. Dit idee bleef in mij hangen en langzaam begon ik er meer en meer mee te spelen.

Kleine arcana

Vuur 1
Vuur 1

Ik kreeg het idee om de kleine arcana kaarten terug te brengen tot een combinatie van de symbolen voor de elementen en getallen. Numerologie en elementenleer. Eigenlijk is dit in de traditionele tarot ook zo, alleen bij dit deck is er geen plaatje. Alleen een driehoek (element symbool) en een getal.

In eerste instantie ging ik uit van een een zwart-wit editie, ik wilde het zo minimaal mogelijk houden. Met een oud fotobewerkingsprogramma heb ik de eerste schetsen gemaakt. Later ben ik naar een vriend gegaan, Ruben Herijgers, die erg thuis is in grafische vormgeving. Hij heeft mij geholpen om de kaarten definitief vorm te geven.

Aarde van Vuur
Aarde van Vuur

Vlak voordat ik naar Ruben ging, had ik het idee van het kleurloze laten varen. Ik besloot kleuren aan de kleine arcana toe te voegen, omdat ik daar toch uiteindelijk een meerwaarde in zag. Zie de kaart Vuur 1 als voorbeeld. Na het invullen van de kleur, zag ik ook meteen een omgekeerde betekenis. De kaart Vuur 1 wordt omgekeerd de kaart Water 1, maar dan met een rode achtergrond. Ook hier kun je dan weer mee spelen.

Voor de hofkaarten maakte ik dubbele element-kaarten. Hier als voorbeeld Aarde van Vuur, beter bekend als de Schildknaap van Staven. Omgekeerd wordt het de Lucht van Water-kaart en wederom met rode achtergrond.

Grote arcana

Kaart 1
Kaart 1

De grote arcana kaarten waren een grotere uitdaging. Ik wilde deze terugbrengen tot alleen getallen, maar bij nader inzien vond ik dit te mager. Ik heb ervoor gekozen om abstracte vormen te gebruiken, die de getallen weergaven. Bijvoorbeeld kaart 1. Ik ga deze kaarten geen naam geven. Het is gewoon kaart 1. “Ik”. Verder niets meer dan een punt.

Kaart 1-1
Kaart 1-1

In de eerste tien kaarten gaat het om de ontwikkeling van het mens zijn: er is leegte, er is een punt, een begin. Na dit begin komt er een dualiteit. Er is verbinding. Verbinding leidt tot groei en groei leidt tot structuur. Structuur brengt keuzes met zich mee. Keuzes verantwoording en verantwoording inzicht/wijsheid. Na deze wijsheid is de eerste cirkel compleet.

Kaart 2-1
Kaart 2-1

Na deze cyclus komt er een tweede ontwikkeling. Een inwendige ontwikkeling, die van de geest. Dat dit proces zich in ons afspeelt wordt gesymboliseerd door de afgeronde cirkel. Hier als voorbeeld kaart 1-1. “Ik tegen ik”. Het instinct hier als punt in een lichaam (de cirkel). Op kaart 2-1 zie je een tweede cirkel. De inwendige ontwikkeling is afgerond en is wederom verworden tot een egale cirkel en er is weer een punt in het midden. Er is weer een nieuw begin. Voelt deze dubbele schil als een beschermende laag of voelt hij beklemmend aan?

Vervolgproces

Op dit moment ben ik nog in een verkennende staat met de Minimale Tarot, maar ik voel en zie meer en meer mogelijkheden naarmate ik er mee bezig ben. Ik hoop er binnenkort de eerste duidingen mee te doen. Hou voor meer info mijn site in de gaten: www.hetdonkseoog.com.

Bewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here