De Vlaamse Tarok Van Den Borre 1780

1

Nee, er staat geen schrijffout. Dit is een verbastering van het Italiaanse Tarocchi. In het begin van de jaren ’80 bracht Cartamundi Turnhout een replica uit van de originele Tarok Van Den Borre 1780. Een leuk detail is dat deze heruitgave gemaakt is met de originele houtblokken. Dit is een tarot uit eigen regionen die in feite niet in je collectie mag ontbreken. Op het eerste zicht kan je merken dat dit spel geïnspireerd is op de Tarot van Marseille. Toch zijn er veel unieke en opmerkelijke zaken te bespeuren die deze Vlaamse tarok zeer speciaal maken.

De Hogepriesteres De Hogepriester De Gehangene
Le’Spagnol Capitano Eracasse Bacchus Lepen-du
De Pausin (Hogepriesteres) werd vervangen door Le’Spagnol Capitano Fracasse. Een satirische figuur uit de Franse versie van Commedia dell’arte. Deze kaart krijgt de betekenis van durf, stoutmoedigheid, handelen met felle moed maar ook overschatting mee. De Paus (Hogepriester) werd vervangen door Bacchus, in de Romeinse godsdienst de god van de wijn en daardoor indirect die van de roes en dronkenschap. Deze kaart heeft als betekenis: succes, weldaden en vrede. Lepen-du (De Gehangene) wordt zeer opmerkelijk afgebeeld, namelijk ondersteboven. Dit kan natuurlijk “een foutje” van de maker geweest zijn, op een wazige maandag. Toch moeten we ook in acht nemen dat Court de Gebelin, een van de vooraanstaande occultisten uit die tijd, de gehangene ook ondersteboven draaide. Dit omdat hij in de koord waarmee de gehangene is opgeknoopt, een slang zag.
 
De Toren De Zon
Le Soleil La Foudre
La Maison dieu (De Toren) is vervangen door La Foudre, de Bliksem, die een meer vernietigende betekenis meekrijgt dan het origineel. Op Le Soleil (De Zon) zie je een man op een paard. Dit zou wel eens de kaart zijn waar Pamela Coleman Smit zich op heeft gebaseerd in haar versie van De Zon. In de Marseille traditie staan er twee kinderen op deze kaart onder een stralende zon.

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here