Een orakel van afval

0

De kracht van een goed orakel of kaartendeck zit in de verbinding ermee. De ultieme verbinding krijg je door zelf een deck te ontwerpen of je eigen orakel te maken. Vaak is dit veel werk, maar het kan makkelijker. Al eens van het afvalorakel gehoord?

Een orakel van afval bestaat uit gevonden en verzamelde spullen. Alles is mogelijk, hoe vreemder en persoonlijker hoe beter. Voor het maken van een eigen afvalorakel moet je uit je comfortzone stappen. Je stimuleert je eigen creativiteit en je intuïtie.

Beenderen, stenen en takken

Botten en stenen als orakel
Botten en stenen als orakel

De oorsprong van werken met afval als orakel ligt in het verre verleden. In de tijd dat mensen nog in grotten woonden, gebruikten dorpsoudsten al verschillende materialen om inzichten te geven en voorspellingen te doen.

In de eeuwen daarna is deze gewoonte gebleven. Veelvuldig werden verzamelingen van botten, (edel)stenen, runen en houten voorwerpen om raad gevraagd. Al dan niet met spirituele hulp werd orde in de chaos aangebracht, zodat de vraagsteller antwoorden kreeg.

Verzamelwoede

Op internet zijn verschillende orakels van verzamelingen te vinden, zoals het Junk Oracle van Marcia McCord of het Magpie Oracle van Carrie Paris. Dit laatste orakel is gebaseerd op de Lenormandkaarten. Natuurlijk kun je zo’n orakel aanschaffen, maar het is het leukste om zelf een afvalorakel samen te stellen. Erg moeilijk is het namelijk niet.

Ga in je omgeving opzoek naar kleine objecten. Zie je iets wat je aanspreekt, stop het bij je verzameling. Het is handig om spullen te gebruiken die tegen een stootje kunnen en maximaal ongeveer 3 cm groot zijn. Het bijzondere van zo’n orakel is dat iedere verzameling  volkomen uniek is en eigenlijk nooit compleet. Voeg geregeld nieuwe inspirerende spullen toe die je vindt, koopt, krijgt of zelf maakt. Alles kan en mag: een oorbel waarvan je de ander kwijt bent, schelpen, knopen, (edel)stenen, lego, beeldjes uit de surpise-eieren, …

Mocht je het leuk vinden, schrijf dan vervolgens van ieder voorwerp een betekenis in een klein notitieboekje of op losse kaarten. Beperk je hierbij tot een basisbetekenis. Vaak is één woord al voldoende om je creativiteit of intuïtie te prikkelen.

Je gaat merken dat je kleine, nietszeggende voorwerpen anders gaat bekijken: is het iets voor mijn orakel, wat voor betekenis heeft dit voor mij? Tijdens mijn speurtocht door het huis, vond ik zelf ook andere spullen die ik eerder kwijt was geraakt. Toch handig.

Gooien met rotzooi

Orakelkalender
Werp bijvoorbeeld op een kalender (Casting Calender van Carrie Paris)

Een afvalorakel kun je op verschillende manieren gebruiken. Bij het gebruik als losstaand orakel, kun je enkele objecten ongezien uit je verzameling pakken en op een speciale ondergrond werpen.

Een afvalorakel kan ook gebruikt worden als aanvulling op een kaartlegging. Werp een handje met objecten richting je kaarten. Bekijk welke objecten op welke plek liggen. Let ook op hoe ze liggen (bijvoorbeeld ondersteboven) en welke objecten elkaar raken. Omdat een voorwerp voor iedereen een andere betekenis heeft, voegt een worp met een afvalorakel een persoonlijk tintje toe. Tijdens het duiden roept een voorwerp een persoonlijke betekenis op of je herinnert je ineens waar je het voorwerp vandaan hebt, en dat wordt dan de betekenis in de duiding.

 

Afvalorakellegging
Een kaartlegging combineren met een afvalorakel.

 

Bewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here