Het Heidehofse natuur- en inzichtspel

0

Annetje Braat leerde tijdens haar zwerftochten over het landgoed Heidehof anders te kijken. Ze zag symbolen in de vele vormen van de natuur die iets vertellen over de bewegingen in het leven. Ze legde ze vast met haar fototoestel, wat uiteindelijk resulteerde in Het Heidehofse natuur- en inzichtspel. Een orakeldeck van 50 fotokaarten met daarop momenten van inspiratie en inzicht.

Heidehof - Binnenvlieger
49. Een binnenvlieger

Beweging van de natuur

De natuur is geen oordeel. Alles gebeurt, zoals het gebeurt. Aandachtig de natuur beschouwen, leidt tot nieuwe zelfkennis. Het zien van de bijzonderheden vergt tijd en aandacht. Annetje heeft haar meest bijzondere momenten vastgelegd, zodat anderen ze kunnen gebruiken om de natuur in zichzelf te ontdekken.

Je moet ze echter niet zien als momentopname. Alles beweegt in de natuur en beweging is nodig voor creatieve ontwikkeling. De natuurkaarten moeten voor ruimte zorgen om de beweging in je eigen leven op gang te brengen.

Het Heidehof

Annetje Braat heeft, samen met haar levenspartner Dolf van der Weij, de zorg voor landgoed Heidehof op zich genomen. Hierdoor kan ze haar liefde voor de natuur in de praktijk brengen. Ze heeft er bewust voor gekozen om voor dit spel alleen de foto’s te gebruiken van het landgoed. De grote diversiteit die de natuur biedt, wordt zo het meest zichtbaar.

Voorbeelden van kaarten

Heidehof - synchronisme
23. Synchronisme
Heidehof - Eigenheid
41. Eigenheid
Heidehof - onthechten
38. Onthechten in schoonheid
Heidehof - overvloed
6. Overvloed

Overvloed

  • overspoeling
  • ontwricht
  • bijstellen
  • eigen maken
  • …………………..

Beschrijving

Een hoogveenvennetje, gerestaureerd na landbouwgebruik, heeft de eerste jaren nodig om haar oevers te vinden. De leemlaag verkrijgt weer vastigheid met de zwaarte van het regenwater.
De overgangen tussen nat en droog zijn langs de oevers goed te zien.
Kleine wilgen, die waterminnend zijn, schieten enthousiast hun wortels in de vochtige aarde.
Bij overvloedige regenval stijgt het waterpeil snel langs de waterkant en verstoort zo het evenwicht van de pasgewortelde wilgen.
Om de overvloed te overleven maken de wilgen een nieuwe worteling, passend bij de nieuwe situatie.

(Overvloed) Anders bekeken

Onverwachte overvloed ontwricht de oude stabiliteit, zoals onverwachte complimenten je ongemakkelijk verlegen maken.
Je hoort ze wel, maar je kunt ze nog niet allemaal ontvangen.
Ze gaan naar de provisiekast voor later.
Later, als de stabiliteit (gronding) is aangepast en het gevoel over jezelf weer helder is, kan de provisiekast open om de voorraden te nuttigen.
Secundair reagerende mensen hebben tijd nodig om in hun hele aanwezigheid te kunnen verwelkomen wat voor hen klaar ligt.
Eerst moet je aan van alles voldoen, voordat je van jezelf mag ontvangen.
Het afstrepen van dit eisenlijstje heeft tijd nodig, voordat je werkelijk kunt voelen wat er voor je is.

 

Bewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here