Keizerinnelijke pompoensoep

0

Herfst, de tijd van afbouw en inkeer, maar ook van oogsten en opslaan van wat we eerder dit jaar hebben gezaaid. Ook zaden van vruchten als bijvoorbeeld pompoenen worden bewaard voor het volgende zaaiseizoen. Dus hoewel het lijkt of we afronden, zijn we tegelijkertijd alweer bezig met het  creëren van de mogelijkheid tot nieuw leven.

Iets waarvoor De Keizerin symbool staat. Net als voor creativiteit, schepping, vruchtbaarheid in het algemeen. En voor vindingrijkheid. Dat is alles bij elkaar nogal wat. Ondanks het herfstseizoen toch een teken van groei. Dat sluit wat mij betreft wel aan bij mijn vorige blog waarin De Hogepriesteres centraal stond, met de tijd van grote veranderingen en het maken van keuzes.

Bezig zijn met de dingen in je leven met overgave en betrokkenheid, leiden tot succes als je De Keizerin mag geloven. Daarover zelf de scepter zwaaien is de boodschap van de kaart. Kijk maar wat ze in haar hand heeft. Dit alles wel graag met liefde en weloverwogen, want ook dat staat in haar vaandel. Aan de andere kant ligt hier op de loer dat onverschilligheid of luiheid kunnen zorgen dat iets juist niet van de grond komt. Dat is wel een punt om in de gaten te houden als je aan iets nieuws bent begonnen.

pompoenGelijk aan het gaan oogsten van succes van eerdere inspanningen, staat het oogsten van allerlei lekkers uit de natuur. Zelfs de komende volle maan, die onder andere Appelmaan wordt genoemd, draagt dit uit. Het onderstaande recept is een verrassende creatie van producten uit dit seizoen. Door bereiding in de oven worden de groenten intenser van smaak. Het recept is van dr Andrew Weil* en vond ik op de website van de Makkelijke Moestuin. Deze website nog nooit bezocht? Echt een aanrader!

Pompoensoep, met appel en ui uit de oven

Ingrediënten

  • 2 kg ontpitte pompoen in stukjes van circa 3 cm
  • 2 of 3 gepelde uien in parten
  • 3 tenen knoflook in stukjes
  • 2 stevige, zurige appels in parten
  • 2 eetlepels extra virgin olijfolie
  • zout en chilipoeder
  • 1,5 liter bouillon

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  •  Doe pompoen, appels, knoflook en uien in een grote ovenschaal of braadslee.
  • Sprenkel hierover de olijfolie, bestrooi met flink wat peper en  een beetje zout en schep alles goed door elkaar, waarna de schaal in de oven gaat.
  •  Schep het mengsel elke 10 minuten even door tot de groenten gaar zijn en lichtbruin, dit duurt ongeveer 40 minuten.
  • Daarna alles in een soeppan scheppen en samen met 0,5 l bouillon pureren met de staafmixer.
  • De rest van de bouillon toevoegen en kort laten koken.

Variatie:

  • Crème fraîche met wat bieslook of kokosroom met gehakte walnoten zijn een lekkere toevoeging.
  • Ook leuk: rooster de pitten en strooi die over de soep. Doe je als extra spekjes door de soep, voeg dan wat minder zout toe.
  • In stukjes gesneden chipolataworstjes smaken hier ook goed in.

 

 

* Over dr Weil: Andrew Weil (1942) is een Amerikaanse arts die zich na zijn opleiding als regulier arts is gaan verdiepen in alternatieve geneeskunde. De combinatie van beide staat hij voor. Hij heeft veel gereisd, onder andere door Zuid-Amerika, en hij heeft zich zeer verdiept in goede voedingsmiddelen. Hij heeft hierover allerlei boeken geschreven.

Gebruikte afbeeldingen: www.devegetarier.nl en via Google.

Bewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here