Ze rust anno vandaag al 170 jaar op het Père-Lachaisekerkhof in Parijs en op het vlak van kaartleggen en waarzeggerij kent haar naam nog steeds geen gelijke: Mlle. Marie-Anne Lenormand (27-05-1772 t/m 23-06-1843). Vlak na haar dood verschenen op de markt verschillende kaartspelen, die haar naam droegen. Uiteraard was dit een slim staaltje 19e eeuwse marketing. De koper dacht immers dat hij met zo’n kaartspel toegang had tot de geheimen en methodes van Marie Anne en er net zo goed kaarten mee kon leggen. De twee meest bekende van deze kaartspellen zijn ongetwijfeld het 36 kaarten tellende Le petit Lenormand en Le grand jeu Lenormand met 54 kaarten.
Er zijn helaas een hele hoop foutieve aannames over de Lenormandkaarten. Geen enkel kaartspel dat haar naam draagt, heeft zij gebruikt of ontworpen. De kleine Lenormand is ook absoluut geen vereenvoudigde versie van de grote Lenormand zoals sommige bronnen vermelden. Beide systemen hebben hun geheel eigen werkwijze en structuur.
Le petit Lenormand
De meest bekende, Le petit Lenormand, is om te beginnen veel ouder dan Le grand jeu en kent zijn oorsprong in Duitsland. Het is een waarzegspel, dat eerst bestond onder de naam: Das Spiel der Hoffnung, het spel van de hoop. Dit verscheen in 1799 op de markt en kent op zijn beurt heel duidelijk zijn oorsprong in het koffiedik lezen uit de 18e eeuw. Een tijdje nadat Mlle. gestorven was, werd dit spel opnieuw uitgebracht onder de naam: Wahrsagekarten Mlle. Lenormand. Al snel werd dit overgenomen door andere kaartenmakers in Duitsland, België en Frankrijk, die hun eigen editie uitbrachten. Weliswaar elk met dezelfde afbeeldingen, maar een andere lay-out.
Je kunt met dit spel ook kleine(re) leggingen doen, maar het is in principe gemaakt om in een volledige legging te lezen; de Grand Tableau genaamd.
Le grand jeu Lenormand
In dezelfde periode werd in Frankrijk bij de bekende kaartenmaker Grimaud Le Grand Jeu op de markt gebracht. Dit uiterst complexe, maar interessante kaartspel, is qua structuur en werkwijze anders dan andere type kaarten. Elke kaart bevat een mix van afbeeldingen, die ieder uit een andere vorm van devinatie komen: speelkaarten, astrologie, geomantie, bloemen en letters. Verder is in het midden, op de grootste afbeelding, een verhaal te zien uit de Griekse mythologie. Onderop zie je taferelen uit de samenleving. Je kunt bij het raadplegen van de grote Lenormand verschillende leggingen hanteren. De afbeeldingen van de ene kaart worden dan verbonden aan die van de andere kaart. Je krijgt een heel leuke interactie van betekenissen, kruisgewijs, van links naar rechts en andersom. Dit spel is voor de ware doorzetters, je moet het goed bestuderen en een ijzersterk geheugen hebben. De kaarten zitten boordevol informatie en verrassende verhaallijnen en ze zorgen voor prachtige, uitgebreide en nauwkeurige readings.
De kaarten zijn duidelijk geïnspireerd op de authentieke werkwijze en interesses van Marie-Anne zelf. In veel van haar boeken herken je haar belangstelling voor de Griekse mythologie, en haar kennis van bloemen en astrologie. Uit getuigenissen van klanten kun je bijvoorbeeld lezen dat ze vreemde grote geschilderde kaarten gebruikte, met onder andere astrologische tekens, bloemen en letters.
Voor de ware Lenormandfan, mag Le grand jeu Lenormand eigenlijk niet in de verzameling ontbreken. Ook al heeft Marie-Anne nooit echt haar werkwijze onthuld, dit spel komt zonder twijfel het dichtst in de buurt!
Gebruikte afbeeldingen: bron onbekend (via Google gevonden).
[…] Klik hier voor het artikel! […]
[…] Originele bron: http://www.kaartkunde.nl/le-petit-le-grand-jeu-lenormand/ […]