Madame Verité beschrijft het levensverhaal van Marie-Anne Adelaïde Lenormand. In deze biografische roman beschrijft Caroline Hanken op boeiende wijze het leven van een jonge vrouw die tracht een onafhankelijk leven in Parijs uit te bouwen.
In een armoedig pension komt Mme Lenormand in contact met Mme Gilbert en bakkersknecht Flammermont. Madame Gilbert verdient geld bij als kaartlegster. Al gauw besluiten ze samen op te trekken. Flammermont maakt reclame, Marie-Anne trekt de aandacht verkleed als Indiaanse en Madame Gilbert voorspelt de toekomst.
Nadat ze op straat worden opgepakt door de politie wil Madame Gilbert niet langer met hen samenwerken. Vanaf dan vormen Flammermont en Lenormand een hecht team. Hij maakt reclame voor haar op straat en zet annonces in kranten terwijl zij de toekomst voorspelt.
Ze raakt steeds meer bekend en na een tijdje kan ze een consultatiebureau openen. Stilaan groeit haar reputatie en steeds vaker komen personen uit welgestelde kringen haar advies vragen.
De consultaties
Flammermont beheert de agenda en laat de gasten met veel gevoel voor drama binnen in haar kabinet aan de Rue de Tournon . Mme Lenormand observeert haar cliënteel en let hierbij op kledij, woordgebruik en gelaatstrekken. Ze vraagt steeds bij het eerste consult de geboortedatum en raadpleegt daarna astrologische tabellen in dikke boeken. Op basis hiervan besluit ze welke technieken ze zal gebruiken tijdens de consultatie. Vaak gebruikt ze haar zelfgemaakte kaarten met Egyptische symbolen. Om haar concurrenten steeds een stapje voor te zijn, past ze ook andere technieken toe zoals handlezen, het interpreteren van de schaduw van een flakkerende kaars of het zoeken naar patronen in op water drijvend eiwit.
Josefien en Napoleon
Naar eigen zeggen gaf Mme Lenormand vaak advies aan de echtgenote van Napoleon. Mme Lenormand ging hier soms persoonlijk langs bij Joséphine. Op een dag zou ze zo Napoleon hebben ontmoet die onverwachts de privé-vertrekken van Joséphine binnenstormde. Napoleon had bezwaren tegen het consulteren van waarzeggers. Als voorstander van de Verlichting stelde hij de rationaliteit van de gedachte boven alles. Madame Lenormand krijgt kort na deze ontmoeting een briefje met het dringend verzoek niet meer langs te komen.
Het buitenland
Ondertussen breidt de reputatie van de Sibille van Parijs uit tot aan de landsgrenzen. In 1818 besluit ze naar Aken te trekken, in de hoop haar diensten aan te kunnen bieden aan verschillende Europese hoogwaardigheidsbekleders die op dat moment in Aken samenkomen. Aan de grens van België wordt haar bagage in beslag genomen. Om haar bagage terug te kunnen krijgen, moet ze naar Brussel om een document. Tot haar verbazing wordt ze daar herkend en krijgt ze meteen aanvragen voor consultaties. Het bevalt haar zodanig dat ze enige tijd in Brussel blijft vooraleer af te zakken naar Aken.
Haar tweede bezoek aan Brussel verloopt minder aangenaam. Madame Lenormand heeft het plan opgevat om een boek over haar ervaringen in Aken aan te bieden aan de prins en prinses van Oranje. Hiertoe krijgt ze de kans niet, enkele dagen na haar aankomst wordt ze opgepakt op betichting van oplichterij.
In de cel
Madame Lenormand was in Frankrijk al vaker opgepakt door de politie voor ondervraging, maar in Brussel wordt ze 100 dagen in voorlopige hechtenis genomen. Als ze vermoedt dat ze tot een lange gevangenisstraf zal veroordeeld worden, grijpt ze in. Ze stuurt brieven naar verschillende kranten. Hierdoor krijgt haar zaak grote publieke belangstelling. Ze krijgt de kans om haar gevangenisstraf af te kopen door een geldboete te betalen. Enkelen suggereren om een verzoek tot gratie bij de Koning der Nederlanden in te dienen, maar Lenormand weigert. Enkel volledige vrijspraak is voor haar aanvaardbaar. Voor de rechter houdt ze een schitterend pleidooi waarmee ze haar zaak weet om te buigen tot een dispuut over waar precies de grens ligt tussen misleiding en symboliek. Ze haalt er zelfs bevindingen van bekende wetenschappers bij. De volgende dag wordt ze vrijgesproken van oplichterij, maar volledig eerherstel wordt haar niet gegund. Omdat ze al enige tijd in hechtenis had doorgebracht, wordt ze vrijgelaten. Toch krijgt ze te horen dat ze België binnen de 48 uur moet verlaten.
Laatste jaren
Terug in Parijs merkt ze dat de bourgeoisie minder belangstelling heeft gekregen in het occulte. Haar bureau wordt minder bezocht. Om haar levensstandaard te behouden, leent ze af en toe geld bij bekenden.
Op 71 jarige leeftijd overlijdt ze. Zoals we kunnen verwachten gaat haar dood niet onopgemerkt voorbij. Ze heeft haar uitvaart perfect geregeld. Wenende dames lopen achter een lijkwagen getrokken door vier paarden. Ze wordt niet ver van de hoofdingang van de Parijse begraafplaats Père- Lachaise begraven.
Meer informatie
Titel: Madame Verité
Auteur: Caroline Hanken
Taal: Nederlands
Pagina’s: 256
Afmetingen: 22x210x139 mm
Gewicht: 365,00 gram
Druk: 1
ISBN10: 9045025558
ISBN13: 9789045025551
[…] Nog even wachten op een nieuwe blogbijdrage, maar ik nodig je graag uit een kijkje te nemen op Kaartkunde.nl, een é-tijdschrift voor liefhebbers van inzicht-en inspiratiekaarten. Recent verscheen er een recensie van mijn hand over het boek Madame Vérité, van Caroline Hanken. Deze biografische roman beschrijft op boeiende wijze het levensverhaal van Marie-Anne Adelaïde Lenormand. Recensie Madame Vérité, een waarzegster in de kringen rond Napoleon. […]