De 52 levenskunstkaarten van Anky Floris vallen op door hun eenvoud. Een simpele beeldhaiku, gecombineerd met een drietal vragen, moeten zorgen voor een gesprek met jezelf of de ander(en). Met uiteindelijke doel: het vaardiger worden in de kunst van het leven.
Levenskunst
Anky Floris richt zich met haar producten op de kunst van het leven. Met een wandelend levenskunstgesprek, een schriftelijke cursus levenskunstdagboekschrijven, een levenskunstgeurlijn en haar levenskunstspel.
Levenskunst heeft voor Anky te maken met de kunst om gelukkig te zijn in en met het leven zoals het is. Op haar website beschrijft ze het als volgt:
“Levenskunst heeft dan ook te maken met het ontwikkelen van een levenshouding die ons én onze omgeving gelukkig maakt. Als je levenskunst beoefent, betekent het niet dat je perfect moet zijn, dat je dit zomaar ineens moet kunnen. Het betekent veel meer dat je de intentie hebt om te groeien in de kunst om gelukkig te zijn. Gelukkig zijn is een houding van liefde voor het leven; van ja zeggen tegen het leven. Niet omdat het volmaakt is, maar omdat je ondanks het feit dat het onvolmaakt is, de mogelijkheden kan zien…”
En om dit onder de knie te krijgen, is er Het Levenskunstspel. Met op iedere kaart een specifiek thema, verbeeld door tekening, een beeldhaiku en een aantal verdiepende vragen.
Beeldhaiku
De term beeldhaiku verwijst naar de dichtvorm die uitblinkt in soberheid en doeltreffendheid. De haiku bestaat gewoonlijk uit 3 regels van ongeveer 5-7-5 lettergrepen. Een voorbeeld hiervan is de haiku op de voorkant van de verpakking van Het Levenskunstspel:
intens leven vraagt
lef om kleur te bekennen
om jezelf te zijn
De eenvoud van de haiku is terug te zien in de beeldhaiku van Anky. Het zijn tekeningen die gemaakt zijn met één enkele lijn op papier en vervolgens ingekleurd.
Meer informatie
Gebruikte afbeeldingen: kaarten van Het Levenskunstspel. Op de achtergrond de kaart Lef.